Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2008. 21:22:25

Lažni NY Times objavio kraj rata u Iraku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neznani junak)

Na ulicama Manhattana, u središtu New Yorka, u srijedu su se građanima dijelile besplatne novine nalik na dnevni list The New York Times, a ustvari se radilo o iznenađujuće uvjerljivoj krivotvorini - lažnom izdanju novina s datumom 4. srpnja 2009. koje na naslovnici donose udarnu priču "ZAVRŠEN RAT U IRAKU".

"Opozvan zakon o domovinskoj sigurnosti - US Patriot Act", "Donesen zakon o nacionalnom zdravstvenom osiguranju", neki su od naslova u listu, punom priča koje bi da su istinite bile povodom slavlja liberala, izvijestio je CBS News.

Lažne novine krasi slogan "Sve priče koje se nadamo tiskati".

Navodni izdavači lažnog NY Timesa, koji su se predstavili kao "dugogodišnja liberalna skupina za izvođenje psina", nazvana "The Yes Men", tvrde da su tiskali 1,2 milijuna primjeraka, te da su projekt planirali pola godine. Financiranje su osigurali velikim brojem malih donacija, a autori tekstova su novinari više newyorških dnevnika, pa i neki iz pravog NY Timesa.

Lažne novine imaju i svoju web stranicu, koja također oponaša web stranicu pravog NY Timesa.

"Američko Ministarstvo obrane jučer je proglasilo završetak rata u Iraku i trenutačno povlačenje svih postrojba, potaknuto priznanjem Condoleezze Rice da je Busheva administracija cijelo vrijeme znala da Sadam Husein nije imao oružje za masovno uništenje", navodi u udarnoj vijesti lažni NY Times u 'specijalnom izdanju' na 14 stranica, čija je kvaliteta i tehnička preciznost tiskanja zavarala Newyorčane.

U jednoj od priča, naftni div ExxonMobil prelazi u državno vlasništvo, a u drugoj Evangeličke crkve, okosnica kršćanske desnice koja je podržavala Georgea W. Busha, otvaraju svoje divovske dvorane za izbjeglice iz Iraka.

Pravi The New York Times navodno ispituje slučaj. (hina/metro-portal)

12.11.2008. 21:22:25
http://metro-portal.hr/lazni-ny-times-objavio-kraj-rata-u-iraku/13042/