Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2009. 19:00:15
bredolab

Lažni email s Facebooka prenosi novog trojanca

Dobijete li sumnjivu email poruku koja izgleda kao da ju je poslao Facebookov tim, odmah je obrišite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bredolab, novi tip trojanca širi se internetom i računalima preko lažnog Facebookovog emaila kojim se zahtijeva potvrda o resetiranju lozinke, izjavila je sigurnosna tvrtka MX Labs.

Neki korisnici primili su email kojeg je navodno poslao "The Facebook Team". Adresa pošiljatelja je service@facebook.com.

U stvarnosti se radi o spoofu odnosno lažnim stranicama i podatcima koji izgledaju kao originali, rečeno laičkim jezikom.

Uglavnom, MX Labs kaže da email ima i prilog (attachment) koji se zove "Facebook_Password_4cf91.zip, a sadrži aplikaciju Facebook_Password_4cf91.exe.

Email javlja da se unutar priloga nalazi nova lozinka za Facebook. Ne nasjedajte na to!!!

Kad korisnik skine sadržaj, nastaje kaos u računalu. Program, odnosno virus je sofisticiran i lako se pritaji i izbjegava sigurnosne provjere. Jednom kad se nađe u računalu stvara sljedeće fileove: "%AppData%\wiaservg.log" i "%Programs%\Startup\isqsys32.exe".

Također započinje dva nova procesa: "isqsys32.exe" i "svchost.exe."

Iz Facebooka su potvrdili da taj email ne dolazi iz njihovih izvora. Potvrđeno je da je email maskiran u originalni email koji daje novu lozinku korisničkog računa, no zapravo se radi o virusu.

Facebook pokušava dodatno educirati korisnike o opasnostima preko svoje sigurnosne stranice Facebook Security Page. Na kraju upozorenje za sve one koji su skinuli attachment iz takvog emaila - odmah pokrenite antivirusnu provjeru i preko anti-malware softvera obrišite dokumente.

27.10.2009. 19:00:15
http://metro-portal.hr/lazni-email-s-facebooka-prenosi-novog-trojanca/25141/