Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2014. 16:23:00
KOMORNA GLAZBA

„La fiesta“ otvara 9. Zagreb Kom

Službeno je predstavljen koncertni program 9. Zagreb kom-a - Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe koji se održava u Hrvatskom Glazbenom zavodu, od 10. do 18. listopada

Predstavljen sjajan program Zagreb Koma
Predstavljen sjajan program Zagreb Koma (Zagreb Kom)

Na održanoj konferenciji za medije kojoj su prisustvovali Susanna Yoko Henkel, umjetnička direktorica, Dalio Despot, glavni direktor, Stefan Milenković (violina), Monika Leskovar (violončelo) i Petrit Çeku, (gitara), službeno je predstavljen koncertni program 9. Zagreb kom-a - Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe koji se održava u Hrvatskom Glazbenom zavodu, od 10. do 18. listopada.

Po broju koncerata, kao i po broju glazbenika, ovo će biti najveći festival do sada. Vratili smo koncerte koji su publici u prethodnim godinama bili najzanimljiviji. Riječ je o Mozartovoj Matineji i Soareji, Contemporary music lounge-u te besplatnom Koncertu za djecu. Ostali koncerti su, kao i prethodnih godina, tematski podijeljeni.„ rekao je glavni direktor 9. Zagreb kom-a, Dalio Despot.

S obzirom na to da je netko nedavno napisao da je Zagreb kom postao kulturna činjenica grada Zagreba, „jubilarno" deveto izdanje smo odlučio otvoriti s La fiestom - jer svako otvorenje zaslužuje dobru feštu! „ zaključili su organizatori umjetnička direktorica Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot.

Monika Leskovar, renomirana hrvatska violončelistica, posebno je istaknula užitak muziciranja u komornim sastavima s obzirom na to da uglavnom nastupa na solističkim koncertima.

Neka od najljepših djela klasične glazbe su napisana upravo za više instrumenata odnosno za komorne sastave tako da je zbog toga i dodatno zadovoljstvo svirati u sastavu" zaključila je Monika.

Neophodno je komunicirati kroz glazbu s drugim muzičarima. S većinom od njih sam i prije svirao pa već poznajem njihov tempo i stil. Satisfakcija sviranja u komornom sastavu je ogromna i smatram da nitko ne može biti veliki solista ako nije sposoban svirati s drugim muzičarima. " dodao je Stefan Milenković.

„ Ja sam navikao na solo nastupe, s obzirom na to da sviram gitaru, ali muziciranje u komornim sastavima mi pruža veliko zadovoljstvo" složio se Petrit Çeku.

Zagreb kom je iz godine u godinu, širio svoju festivalsku, glazbenu obitelj. Tako su u proteklih osam godina na festivalu sudjelovali glazbenici iz preko 30 zemalja diljem svijeta.

Svečano otvorenje 9. Zagreb kom-a održat će se sutra, 10. listopada, s početkom u 20 sati. Otvorit će ga prvi koncert pod nazivom La fiesta, a glazbenici će na istome svirati djela Beethovena, Paganinija, Chopina, Kodály i Piazzolla. 

09.10.2014. 16:23:00
http://metro-portal.hr/la-fiesta-otvara-9-zagreb-kom/87724/