Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2019. 14:14:00
COOL

kvARTopis – Kako funkcioniraju gramofonske ploče?

DJ Venom, klupski DJ i višestruko nagrađivani turntablist te proizvođač gramofonskih ploča će govoriti o zanatu koji podrazumijeva detaljan i kompliciran postupak proizvodnje

Genijalno!
Genijalno! (Arhiva)

kvARTopis Centra za kulturu i film Augusta Cesarca poziva audiofile na putovanje od proizvodnje vinila do uživanja u glazbi na gramofonskim pločama 15. prosinca, u Pločniku, Međimurska 21.

DJ Venom, klupski DJ i višestruko nagrađivani turntablist te proizvođač gramofonskih ploča će govoriti o zanatu koji podrazumijeva detaljan i kompliciran postupak proizvodnje.

Kada ste posljednji put čuli zvuk spuštanja igle na gramofonsku ploču? Neke mlađe generacije, vrlo vjerojatno, nikada. No, one se u posljednje vrijeme ponovno vraćaju u modu.
Ljubitelji vinila često će vam reći kako za slušanje glazbe treba imati vremena, osjećaja i strpljenja kako bi vam pružila ono najbolje.

Fonografska ili gramofonska ploča bila je najpopularniji medij za reprodukciju glazbe tijekom dvadesetog stoljeća. Ploče su zadržale najveći udio na tržištu čak i dugo nakon što su se pojavili novi formati poput kompaktne kasete. Pad broja prodanih vinila je zapečatila digitalna revolucija. MP3, WMA i FLAC formati su gramofonske ploče poslali u ropotarnicu povijesti, dok su Spotify, Soundcloud i ine glazbene platforme potpuno izmijenili način na koji se glazba danas konzumira.

Vjerovali ili ne, ploče u posljednjih nekoliko godina doživljavaju pravi 'comeback'. Još od 2006. godine u Velikoj Britaniji i u SAD-u bilježi se postepen rast broja prodanih vinila. Prvih godina taj rast se događao puževim korakom, no u posljednje tri godine broj prodanih gramofonskih ploča raste nevjerojatnom brzinom.

Na  tržištu gramofonskih ploča trenutno postoje dvije grupice konzumenata - oni stariji, koji su s vinlima odrasli, te oni mlađi, koji se s pločama u svom djetinjstvu nikad nisu susreli. Ponovni procvat gramofonskih ploča objašnjava se činjenicom da je 'zastarjela' tehnologija opet postala 'in'.

Nakon godina YouTube i SoundCloud 'plejlista' i histeričnog 'skidanja' golemih količina glazbe koje nikad nećete poslušati, možda je došlo vrijeme da se zaputite u podrume, otpuhnete prašinu sa starih gramofona i napokon se posvetiti glazbi koju slušate.

14.12.2019. 14:14:00
http://metro-portal.hr/kvartopis-kako-funkcioniraju-gramofonske-ploce/122506/