Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2010. 12:11:24
POSTSELEKCIJA

Kvantni vremenski strojevi omogućit će putovanje u prošlost

Kvantni fizičari s Tehnološkog instituta u Massachusettsu vjeruju kako je moguće stvoriti vremenski stroj koji će izbjeći tzv. "djedov paradoks"

Kvantni vremenski strojevi omogućit će putovanje u prošlost
Kvantni vremenski strojevi omogućit će putovanje u prošlost (Shutterstock)

Već neko vrijeme, znanstvenici su u mogućnosti "teleportirati" kvantna stanja čestica s jednog mjesta na drugo. No sada Seth Lloyid i njegov tim s MIT-a tvrde da je, koristeći iste principe i neobičan kvantni efekt poznat kao "postselekcija", moguće teleportirati takve čestice u prošlost.

Postselekcija je važan dio znanosti u razvoju - kvantnog računanja. U tradicionalnom računanju, ako korisnik želi odrediti koji set varijabli vodi do točnog odgovora, kompjuter mora isprobati sve moguće kombinacije dok ne pronađe onu koja radi. U kvantnom računanju, zbog neobičnog paralelnog stanja subatomskih čestica, čini se kako je moguće pojednostaviti proceduru, isprobavajući sve moguće varijacije istovremeno, te selektirajući samo one koje su točne.

>> Na korak smo bliže putovanju kroz vrijeme

Profesor Lloyd objašnjava da bi se, kombinirajući teleportaciju i postselekciju, mogao izvesti efekt kvantne teleportacije unatrag. To bi moglo funkcionirati jer postselekcija dopušta diktiranje kvantnih stanja koja mogu biti teleportirana, limitirajući stanje koje je bilo prije teleportacije.  U tom je slučaju stanje čestice poslije teleportacije putovalo u prošlost.

Za razliku od prijašnjih teorija teleportacije, ova očito izbjegava "djedov paradoks". Naime, ako se vratite u prošlost i promijenite vrijeme, te igrom slučaja, ubijete vlastitog djeda, stvarate paradoks - nećete se roditi pa tako ne možete ni putovati u prošlost. Čak i kad su u pitanju subatomske čestice, to je još uvijek problem: putujući u prošlost, čestica bi mogla uništiti svoju raniju formu, dakle samu sebe.

No zbog metode provjeravanja kvantne mehanike, metoda profesora Lloyda izbjegava ovaj paradoks. Dalje, ova metoda ne uključuje zakrivljavanje svemira, kao neki drugi predloženi sustavi. Trenutno, jedina takva mogućnost jest crna rupa, koja je zapravo vrlo nepraktična.

No profesor upozorava kako će do stvaranja vremenskog stroja poput onog u "Povrtaku u budućnost" proći još dosta vremena. "Očekujemo kako će se ova metoda pokazati korisnom u formuliranju kvantne teorije gravitacije, te biti korisna u boljem razumjevanju fizike općenito."

23.07.2010. 12:11:24
http://metro-portal.hr/kvantni-vremenski-strojevi-omogucit-ce-putovanje-u-proslost/45004/