Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 14:57:00
KLASIKA

Kvalitetna hrana i piće među glavnim adutima hrvatskoga turizma

POGLEDAJTE VIDEO: Turisti nas percipiraju kao destinaciju čija je dodatna vrijednost gastronomija, treba 'brandirati' restorane, smatra ministar turizma Damir Bajs

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX/Infopunkt.tv)

„Kvaliteta hrane i pića treba biti jedan od naših aduta", istaknuo je ministar turizma Damir Bajs čestitajući hrvatski kuharima koji su se sa natjecanja Istanbul Gastronomy Festival vratili okićeni s 12 medalja.

Turisti nas percipiraju kao destinaciju čija je dodatna vrijednost gastronomija, napomenuo je Bajs, pa dodao kako je 'brandiranje' naše ponude hrane i pića prije svega nužnost. To je prednost koju moramo iskoristiti u promidžbene svrhe, ali i „omogućiti svima koji nude posebnu ponudu da imaju certifikat koji potvrđuje vrijednost", rekao je.

Valja napomenuti da je Povjerenstvo za certificiranje već osnovano i do kraja godine bi u javnosti trebao biti predstavljen model na kojem će se temeljiti brandiranje restorana.

Hrvatska bi svakako  trebala imati jedno međunarodno kuharsko natjecanje, istaknuo je bajs uz roijedlog da bi sve moglo započeti organiziranjem natjecanja kuhara u pripravljanju domaćim jelima.

''Oduvijek smo dobro jeli i pili i trebamo to turistima pokazati'', pridružio se Bajsu i Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore pojasnivši u poslovičnom stilu da 'ljubav ide kroz želudac'.

U konkurenciji  koja je na svjetskom natjecanju u Istanbulu brojala dvije tisuće kuhara naši kuhari Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić osvojili su, dakle, čak 12 medalja. Kao predstavnici zemlje koja je među najtrofejnijima dobili su posebno priznanje i pehar. U kategoriji ribe Nikša Ivičević je s lakoćom zaradio zlatnu medalju kuhajući škampe i lubine, začinjene hrvatskim začinima.

U kategoriji moderne kuhinje skuhao je najobičniju palentu začinjenu prošekom, metvicom i tajni sastojcima. ''Ulaskom u boks ja nisam znao što ću točno napravit'', kazao je Ivičević.
Duje Milić osvojio je dva srebra i broncu, a žiri je bio oduševljen dalmatinskim okusima; u prijevodu, svidjelo im se maslinovo ulje, češnjak i peršin u kombinaciji, koji su bili glavni razlog dominacije nad čak 21 konkurentskom zemljom.

10.05.2010. 14:57:00
http://metro-portal.hr/kvalitetna-hrana-i-pice-medju-glavnim-adutima-hrvatskoga-turizma/39671/