Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2014. 09:45:00
PLASTIKA i ŠEĆER

Kupovni voćni sokovi nisu dobar izbor

Ako ste se navikli kupovati voćne sokove u trgovinama, možda bi bilo vrijeme da promijenite naviku i počnete piti nešto zdravije

Kupovne sokove treba gotovo u pravilu izbjegavati
Kupovne sokove treba gotovo u pravilu izbjegavati (Arhiva)

Svako nam je desetljeće u zadnje vrijeme donosilo neka nova moderna pića, a kad se sad pogleda što smo pili, samo se možemo zgroziti. Koncentrirani sokovi bili su moda osamdestih, a količina šećera u njima bila je nevjerojatna (i još je uvijek) - četiri kocke šećera u jednoj čaši!

Devedesete su iznjedrile voćne shakeove koji su bili hit i preporučivali se na sve strane, no kad ste ga kupili u trgovini, opet ste se prvenstveno nagutali šećera u golemim količinama, a ostalih dobrih stvari bilo je samo u tragovima. 

Kakve onda sokove treba kupovati? Hladno cijeđene koji nemaju rok uporabe duži od mjesec dana, kažu stručnjaci. Hladno cijeđeni sokovi imaju i do pet puta više vitamina od onih koji se rade u centrifugalnim sokovnicima - plodovi se usitnjavaju i mehanički cijede tako da se izvlači maksimalna količina hranjivih tvari.

Duži rok uporabe znači da je sok prokuhan i na taj su način u njemu uništeni hranjivi sastojci i enzimi. 

Rješenje? Nabavite sokovnik za hladno cijeđenje, malo je skuplji od običnog ali je neusporedivo učinkovitiji i radite svoje sokove sami.

10.03.2014. 09:45:00
http://metro-portal.hr/kupovni-vocni-sokovi-nisu-dobar-izbor/83720/