Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2010. 21:42:36
ATLETSKI SPEKTAKL

Kup kontinenata svečano otvoren u Splitu

Split je domaćin najvećeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina na kojem će nastupiti oko 400 atletičara iz cijelog svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Vilić/Cropix)

Kup kontinenata, najveće atletsko natjecanje u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj, svečano je otvoren prigodnim programom na splitskim Prokurativama.

Natjecanje je otvorio predsjednik Sabora Luka Bebić, a u ime domaćina splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je pozvao svoje sugrađane da u velikom broju ispune tribine stadiona u Poljudu i tako opravdaju naslov najsportskijega grada na svijetu koji ima 68 osvajača olimpijskih odličja.

Splićane je pozdravio i predsjedik međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Lamine Diack koji je između ostaloga rekao kako je cijela svjetska atletska obitelj došla u Split, te se nada da će najbolji svjetski atletičari pružiti domaćinu sav talent i umijeće koje posjeduju.

Na Poljudu, na kojemu su 1979. bila održana atletska natjecanja na Mediteranskim igrama, a 1990. Europsko atletsko prvenstvo, u subotu i nedjelju će se oko 400 ponajboljih svjetskih atletičara boriti za što bolji plasman svojih kontinenata, a ne država.

Posebnu pozornost privlače nastupi naših najboljih atletičarki Blanke Vlašić i Sandre Perković, koje će kao kontinentalne prvakinje predstavljati Europu - Perković u bacanju diska u subotu u 18,15 sati, a Vlašić u skoku u vis u nedjelju s početkom u 18,40 sati.

Hrvatsku je na Kupu kontinenata trebao predstavljati i Nedžad Mulabegović u bacanju kugle, ali se prije tri tjedna ozlijedio i otkazao atletsku poslasticu na obnovljenom Poljudu, jedinu te vrste na svijetu na kojoj se natječu ekipe Europe, Amerike, Azije-Oceanije i Afrike.

Uz Vlašić i Perković, na Kupu kontinenata će nastupiti brojni olimpijski i svjetski prvaci, dok se s nestrpljenjem očekuje nastup najbržeg čovjeka na svijetu ove sezone, Amerikanca Tysona Gaya u štafeti 4x100 metara.

Otvorenje na Prokurativama

Program na Prokurativama uveličali su i Hrvatsko glazbeno društvo Biranj iz Kaštel Lukšića, sastavi Soul Fingers i TBF, a nazočili su ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, počasni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Lucijano Sušanj i kao posebni gost predsjednik Organizacijskog odbora OI 2012. u Londonu lord Sebastian Coe. (hina/metro-portal)

03.09.2010. 21:42:36
http://metro-portal.hr/kup-kontinenata-svecano-otvoren-u-splitu/47306/