Metro-portal.hr

objavljeno 13.11.2019. 15:01:00
WOW!

Kultura nam čuva zdravlje

Ples, pjevanje i posjeti muzejima blagotvorni za fizičko i mentalno zdravlje

Kultura čini dobro našem zdravlju
Kultura čini dobro našem zdravlju (Arhiva)

Kreativne aktivnosti, sudjelovanje u kulturnim ili umjetničkim događajima i aktivnostima poput plesa, pjevanja ili posjeta muzejima imaju pozitivan učinak na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, podaci su koje je u ponedjeljak objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Bavljenje glazbom i pjevanjem pokazalo se korisnim kada je posrijedi poboljšanje pažnje i pamćenja među osobama koje pate od demencije, stoji u objavi regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa sjedištem u Kopenhagenu.

Do takvih se zaključaka došlo na temelju istraživanja više od 900 publikacija o koristima što ih umjetnost ima na pojedinca od djetinjstva preko odrasle dobi do starosti.

"Navedeni primjeri ukazuju na koji se način uz pomoć umjetnosti možemo nositi s "lošim" ili složenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, pretilosti ili lošega mentalnog zdravlja", rekla je Piroska Ostlin, privremena regionalna ravnateljica WHO-a.

Istraživanje je pokazalo da slušanje glazbe utječe na kontrolu razine glukoze u krvi tijekom uobičajenih i stresnih situacija kod osoba koje boluju od dijabetesa, stoji u izvješću.

Rezultati studije upućuju i na to da su sasvim mala djeca kojoj su roditelji čitali prije spavanja "imala kvalitetniji i dulji san" te da im je "koncentracija u školi bila bolja".

I slušanje omiljene glazbe ili bavljenje ručnim radovima može biti korisno te pridonijeti poboljšanju općega zdravstvenog stanja. To se odnosi na ublažavanje "nuspojava liječenja raka, poput umora, nedostatka apetita, kratkoće daha i mučnine".

WHO posjeća da se umjetnost dijeli na pet kategorija: izvedbene umjetnosti (glazba, ples, pjevanje, kazalište), likovne umjetnosti (zanati, slikanje, fotografija), književnosti (pisanje, čitanje), kulture (posjećivanje muzeja, koncerata, kazališta) i internetske umjetnosti.

Rezultati obuhvaćaju publikacije na ruskom i engleskom jeziku objavljene u razdoblju od siječnja 2000. do svibnja 2019.

13.11.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kultura-nam-cuva-zdravlje/121898/