Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2018. 17:16:00
OBLJETNICE

Kultni film 2001: odiseja u svemiru slavi 50 godina

Znanstvena zajednica filmu je već odala počast 1970. kada je zapovjedni modul Apolla 13 nazvala Odiseja

I dalje fascinantna...
I dalje fascinantna... (Arhiva)

Epski film '2001: Odiseja u svemiru' koji je iz temelja promijenio znanstvenu fantastiku, već 50 godina fascinira filmoljupce i znanstvenike, a u nedjelju je na filmskom festivalu u Cannesu svečano projicirana obnovljena 70 milimetarska vrpca originala tog remek djela Stanleya Kubricka.

Monolit koji još nije otkrio sve svoje tajne, svemirski brod koji krstari orbitom uz zvuke 'Na lijepom, plavom Dunavu'. Daleko od letećih tanjura i svemiraca, Kubrick je revolucionirao žanr znanstvene fantastike sinkronizirajući sliku i zvuk kao nitko prije njega, u filmu u kojem su dijalozi i akcija u posve drugom planu.

- Ako shvatite '2001', to znači da nismo uspjeli - rekao je svojedobno autor Arthur C. Clarke, koscenarist filma.

Bio je to najskuplji znanstveno-fantastični film svoga vremena s produkcijom od deset milijuna dolara, a snimanje i montiranje trajalo je tri godine. Bez '2001' vjerojatno ne bi bilo 'Ratova zvijezda' i 'Bliskih susreta treće vrste'.

Za brojne obožavatelje radi se o nezaboravnom putovanju kroz prostor i vrijeme.

Kubrickov film vole i ovisnici o drogi, koji su ga znali gledati i po nekoliko puta radi hipnotičkih scena, posebno one kada astronaut David Bowman prolazi Stargate, 'iza beskonačnog'.

Poput kakvog vizionara, film sadrži dotad neviđene snimke Mjeseca i Zemlje. Prikazan je, naime, u travnju 1968., nekoliko mjeseci prije misije Apollo 8 i posebno Apollo 11 u kojoj je čovjek prvi put prošetao Mjesecom.

Da bi stvorio sa znanstvenog stajališta vjerodostojan svemir, Kubrick je surađivao s NASA-om i brojnim tvrtkama poput IBM-a, American Expressa i Nikona.

- Njegove inovacije aktualnije su danas nego ikada prije - kaže Nils Daniel Peiler koji dodaje i da su videopozivi preko Skypea, beskontaktno plaćanje, ili međunarodna svemirska postaja samo neke od stvari koje je Kubrick stvorio puno prije.

- Dr. Floyd u 'Odiseji videopozive plaća kreditnom karticom. Umjetna inteligencija se u današnje vrijeme ubrzano razvija, a identifikacija glasom već je postala dio naše svakodnevice - dodao je.

Znanstvena zajednica filmu je već odala počast 1970. kada je zapovjedni modul Apolla 13 nazvala Odiseja.

13.05.2018. 17:16:00
http://metro-portal.hr/kultni-film-2001-odiseja-u-svemiru-slavi-50-godina/112091/