Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2012. 22:10:00
KUHARSKE TAJNE

Kuharski savjeti naših mama i baka

Pripremate li jela po kuharicama slavnih majstora ili ste se oboružali egzotičnim kuharicama i pravi ste majstor - ipak male tajne kriju se u tehnikama koje možete naučiti od mame ili bake

Pravi kuhari slušaju mame i bake
Pravi kuhari slušaju mame i bake (Shutterstock)

Kako razbiti jaje?

Kucnite jaje o rub ravne površine, najbolje kuhinjskog pulta. Ako ga razbijete o rub posude, pukotina će biti veća i komadići ljuske će upasti u bjelanjak.

Kako spriječiti da voće potone na dno kolača?  

Pospite grožđice brašnom, kako biste spriječili da potonu na dno kolača. Isto možete učiniti i s čokoladnim mrvicama i sitnim voćem.

Presolili ste hranu. Što vam je činiti?

Ako recept uključuje neku kiselinu - limunov sok, ocat ili vino, možete dodati malo više nekog od ovih sastojaka kako biste izbalansirali ukus. I obrnuto - ako ste dodali previše octa, stavite još soli.

Kako najbolje iscijediti limun?

Najsočniji limun je onaj s tankom korom. Prepoznat ćete ga po tome što mu je kora glatka. Mali i srednji plodovi obično imaju tanju koru od većih. Strojevi za cijeđenje iscijede najviše soka iz limuna, ali ako želite sok iscijediti ručno ručno, gnječite limun neko vrijeme po pultu, a zatim ubacite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi.

Kako prepoznati zrelu lubenicu?

Zrela lubenica je teška, zato je najbolje  usporediti nekoliko plodova sličnih po veličini. Prepoznatljiv "travnati" miris peteljke također može biti dobar znak. Držite lubenicu blizu uha i kucnite je nekoliko puta. Trebalo bi zvučati "šuplje". 

Kako zadržati svježinu gljiva?

Gljive postanu gnjecave ako ih ostavite u plastici. Kada ih donesete kući, izvadite ih pakovanja i poredajte u papirnu vrećicu, najbolje na sljedeći način:

Poslažite jedan red gljiva u horizontalno postavljenu vrećicu, pa prekrijte papirnim ubrusom. Postupak ponavljajte dok vrećica ne bude skoro puna.

Prije nego što vrećicu spremite u hladnjak zamotajte vrh i učvrstite selotejpom ili štipaljkom. Ovako uskladištene gljive mogu trajati i do dva tjedna.

Kako omekšati maslac iz hladnjaka da ga pritom ne otopite?

Napunite čašu vrelom vodom i ostavite da odstoji koju minutu kako bi se staklo zagrijalo. Izlijte vodu i stavite čašu okrenutu prema dolje preko maslaca. Omekšat će za tren!

Kako uspješno istući šlag?

Dobro ohladite smjesu - slatko ili biljno vrhnje ili kombinaciju mlijeka i praška za šlag prije nego što počnete miješati električnom ili ručnom mješalicom (mikserom). Hladna krema se lakše muti.

Kako zamrzavati svježe bilje?

Isjeckajte biljke i zajedno sa malo pileće juhe stavite u kalup za pravljenje kocki leda. Zatim zamrznite. Kockice će dati ukus umacima od povrća, rižotu i juhama. Možete isto učiniti i s metvicom, s tim što ćete umjesto juhe staviti vodu, a zatim kockice ubacivati u ledeni čaj.

Kako usitniti kozji sir?

Stavite sir u zamrzivač na 20 do 30 minuta. Kada ga izvadite, mrvit će se kao feta.

Može li se spasiti izgorjela tava?

Poprskajte tavu sodom bikarbonom razmućenom u vodi i pustite da odstoji nekoliko sati. Bikarbona će odvojiti zagorjele ostatke hrane, čak i zagorjelo mlijeko.

Kako očuvati drvenu dasku?

Kako biste spriječili da daska poprimi ukus bijelog luka, pospite je prije upotrebe solju. Izrežite limun ili limetu na četvrtine i utrljajte njima površinu daske. Ostavite da odstoji dvije do tri minute, a zatim prebrišite vlažnom krpom.

Kako izmjeriti ljepljive namirnice?

Med ili šećerni sirup teško je točno izmjeriti jer se lijepe za posudu kuhinjske vage. Najbolje je posudu premazati tankim slojem ulja pa će med poslije mjerenja lako skliznuti iz nje.

Kako olakšati usitnjavanje u mužaru?  

Dodajte prstohvat soli. Sjemenke kima i korijandera daleko se lakše usitnjavaju zahvaljujući kristalima soli. Kada koristite ovu metodu, smanjite količinu soli u receptu za jedan prstohvat i problem je riješen.

Kako prepoznati svježu ribu?

Meso treba biti sjajno i bez većih pukotina. Suha riba znak je da je pokvarena. Svježa ne treba imati snažan "riblji" miris, već aromu koja asocira na more.

Kada kupujete ribu, u ribarnicu otiđite neposredno prije odlaska kući, a ribu stavite u hladnjak prije svega ostalog. Što manje vremena provede u hladnjaku, to bolje, ali je za svaki slučaj još jednom pomirišite prije pripreme. Ako ima sumnjiv miris, bacite je.

Zašto čaj ključa i kada ga izvadim iz mikrovalne?

Treba biti veoma oprezan prilikom zagrijavanja tekućine u mikrovalnoj pećnici. Čak i prije nego što provri, zračni džepovi u vodi postanu prezagrijani (topliji od točke ključanja vode). Ako "uznemirite" vodu naglim pomicanjem šalice može naglo proključati i opeći vas.

Kako biste to spriječili, stavite viljušku u šalicu da raspršite mjehuriće prije nego što je izvadite iz mikrovalne.

Kako spriječiti da se isuši posuda za kuhanje na pari?

Stavite četiri ili pet dječjih pikula u lonac od nehrđajućeg čelika. Ulijte vodu i pustite je da provri, a zatim započnite kuhati na pari. Kada voda bude gotovo isparila, kuglice će se pomicati po dnu lonca, a njihov zvuk će vas upozoriti da je vrijeme da ulijete još vode.

Kako ukrašavati kolače?

Prvo napišite poruku, na primjer, "Sretan rođendan!" vrhom čačkalice na kolač. Zatim pratite udubljenja pažljivim lijevanjem otopljene čokolade. Ovo će vam pomoći da napravite dobar razmak među slovima i na vrijeme ispravite eventualne pogreške.

Kako naoštriti nož?

Neglazirani obruč na dnu keramičkih posuda je idealan za oštrenje noževa. Držite nož u što je moguće oštrijem uglu u odnosu na obruč i povlačite oštricu kao i kod standardnog oštrenja.

23.08.2012. 22:10:00
http://metro-portal.hr/kuharski-savjeti-nasih-mama-i-baka/56719/