Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2013. 17:19:52
KORISNO

Kuda s božićnim drvcem?

U svim gradovima postoje službe koje će drvca reciklirati, odnosno kompostirati, pa time pridonijeti očuvanju prirode

Reciklirajte kako treba
Reciklirajte kako treba (DeviantArt)

Dolazi kraj božićnih i novogodišnjih praznika i uskoro će većina domačinstava raskititi božićno drvce. Oni koji imaju plastične borove će ga pospremiti do iduće godine, ali oni koji su kupili živi bor ovisno da li s korijenom ili bez, će imati još posla oko drvca. Naime, ako ste kupili drvce bez korijena, do sada se vjerojatno počelo sušiti i sipati iglice posvuda.

Da se poštedite dodatnog čišćenja, obložite drvce s najlonom (to može biti i velika vreća za smeće) i odnesite ga na najbližu zelenu površinu i naravno, skinite najlon s njega. Naime, u svim gradovima postoje službe koje će drvca reciklirati, odnosno kompostirati, pa time pridonijeti očuvanju prirode. Ako živite u mjestu gdje takve službe ne postoje, odnesite drvce u obližnju šumu jer će se priroda sama pobrinuti da se taj bor kompostira.

Svakako preporučujemo da povedete djecu sa sobom i objasnite im što radite i zašto, jer tako ćete probuditi u svom djetetu i ekološku osvještenost.

Ako ste kupili bor u tegli, s korijenom, onda ga morate postupno prilagoditi vanjskim uvjetima. Ako je bio u toploj prostoriji, stavite ga prvo u neku prostoriju koja je prohladna i nakon nekog vremena na hladno (hodnik, balkon).

Ako niste već prije pripremili rupu u zemlji u kojoj ćete posaditi drvce, možda je bolje da pričekate kraj zime ili rano proljeće kada zemlja omekša. Drvo treba vremena da se prilagodi s korijenom na novi okoliš, i dobro je to učiniti kada drvo 'spava', odnosno dok sokovi još nisu počeli teći i rasti nove grančice.

Ovo je također odlična lekcja za naše najmlađe i može postati obiteljska tradicija. Lijepo je odrastati uz veličanstveno biće poput drveta (bilo koje vrste). Ono će nas uvijek podsjećati na najljepše trenutke i jednog dana ćemo ponosno moći reći i budućim generacijama priču o 'našim božićnim drvcima'.

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook stranica: Divine Energy Park

www.divineenergypark.org

 

Piše: Marijana Brodarić
07.01.2013. 17:19:52
http://metro-portal.hr/kuda-s-bozicnim-drvcem/75852/