Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2013. 09:02:00
COOL

Kućni majstori dulje žive

Ako spadate u one koji cijele vikende provode popravljajući po kući, nemojte se živcirati zbog toga - produžava vam život!

Vikendom navalite na popravke
Vikendom navalite na popravke (Arhiva)

Ako spadate u kategoriju sam svoj majstor likova koji stalno kuckaju, šarafe i popravljaju, nemojte se obazirati na prigovore ukućana, jer vam to produžava život, pokazalo je najnovije istraživanje. 

Naime, upravo takvi muškarci u dobi od 60 do 64 godine imaju gotovo četvrtinu manje šanse da umru od bilo čega, za razliku od muškaraca koji će vikend radije provesti u naslonjaču pred televizorom. 

Rezultati su dobiveni u dugoročnom istraživanju koje je pratilo 60 tisuća sredovječnih žena i muškaraca s ciljem utvrđivanja stvanog utjecaja tjelesnih aktivnosti na duljinu života. 

Bavljenje sportom poput trčanja ili vožnje biciklom kod žena smanjuje izglede za prijevremenu smrt za 25%, a kod muškaraca za 22%. Utvrđeno je i da vrtlarenje produljuje život, posebno kod muškaraca.

Istraživanje nije pokazalo da puno vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima dodatno smanjuje rizik od prerane smrti u odnosu na ljude koji se tjelesnim aktivnostima bave umjereno, pa su znanstvenici zaključili da je bitno bavite li se nekom aktivnošću ili ne, a ne koliko to radite.

"To bi moglo sugerirati da je izbjegavanje sjedilačkog načina života važnije od velikog broja sati provedenog u vježbanju", zaključili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Epidemiology.

03.10.2013. 09:02:00
http://metro-portal.hr/kucni-majstori-dulje-zive/80836/