Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2016. 16:35:00
NABAVITE JEDNOG

Kućni ljubimci će vam popraviti zdravlje

Kućni ljubimci mogu imati pozitivnu i vrlo aktivnu ulogu u liječenju dugotrajnih mentalnih poremećaja i bolesti njihovih vlasnika, pokazalo je manje istraživanje grupe znanstvenika iz Velike Britanije

Evo zašto vam trebaju kućni ljubimci
Evo zašto vam trebaju kućni ljubimci (Arhiva)

Kućni ljubimci često su najsnažnija društvena potpora u životu njihovih vlasnika jer im jamče trajan i siguran odnos kakav se ne može ostvariti u vezama s ljudima, kaže voditeljica studije Helen Brooks s manchesterskog sveučilišta. 

Terapija uz asistenciju životinja daje sjajne rezultate u liječenju depresije, stresa i anksioznosti. Kontakt s krznenim čupavim 'terapeutima' vraća samopouzdanje, daje osjećaj sigurnosti, motivira i podsjeća na značaj brige o drugome, o sebi, o psiho-fizičkom balansu i o zdravlju.

Kućni ljubimci bude nježne osećaje, ideju o tome da smo nekome uistinu važni. Maske koje imamo pred drugim ljudima nestaju pred životinjama jer njih ne moramo ničim fascinirati. Dovoljno je posvetiti im pažnju, iskazati nježnost i oni je instinktivno vraćaju.

"Unatoč tome što je učinkovitost terapije uz asistenciju životinja jako dobro dokumentirana, priroda uloge koju kućni ljubimci imaju u svakodnevnom suočenju s teškim mentalnim bolestima još je nedovoljno istražena", kaže Brooks.

Kućni ljubimci sa svojim vlasnicima grade stabilan i blizak odnos.

To je posebno vidljivo kod osoba koje većinu vremena provode "u četiri zida" i kojima je kontakt s ljudima vrlo ograničen. Ljubimci su trajno fizički prisutni i često odvraćaju vlasnikove misli od teških psihičkih simptoma, uznemirujućih iskustava, čak i suicidalnih misli.

Brooks je istraživanje s kolegama provela na 54 osobe kojima je dijagnosticirana dugotrajna duševna bolest. Fokusirali su se na svakodnevno iskustvo življenja ispitanika s mentalnom bolešću.

"Amerika i Australija daleko su ispred Velike Britanije kada je posrijedi terapija uz asistenciju životinja. Pacijenti se oslanjanju manje na lijekove, a više na nefarmakološke intervencije. Jedna od njih je i terapija uz asistenciju životinja", rekla je Brooks za Reuters.

Nekoliko američkih programa povezuje potrebite kućne ljubimce s potrebitim pacijentima.

Jedan od njih - "Senior Pets for Senior People and Senior Dogs 4 Seniors" spaja starije životinje s umirovljenicima kojima je potrebno društvo kod kuće.

"Šećem psa za gospođu koja ima 92 godine, gluha je i živi u potpunoj izolaciji, a na životu je drži njezina Jack Russell terijerka. Njihova povezanost vrlo je snažna i korisna za obje", kaže Stephany, zaposlenica spomenute neprofitne udruge.

"Često ne zamjećujemo emocionalne potrebe ljudi. Kada su zdravstveni i socijalni problemi posrijedi, rješenje može jednostavno zuriti u vas ili vam sjediti u krilu", istaknula je Stephany.

21.12.2016. 16:35:00
http://metro-portal.hr/kucni-ljubimci-ce-vam-popraviti-zdravlje/102052/