Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2021. 17:56:00
SAVJETI

Kućanski aparati koji mogu stvarno svašta

Ako ste mislili da ljepljiva traka služi samo za pakiranje, a zubna pasta za pranje zubiju onda niste upoznati s njihovim latentnim moćima

Što se sve može...
Što se sve može... (Arhiva)

Kućanske aparate uzimamo zdravo za gotovo - jednostavno ih koristimo onako kako piše na njima i ne razmišljamo o svim mogućnostima koje imaju.

Vjerovali ili ne, no neki od njih imaju skrivene moći koje se ne mogu iščitati na etiketama. Njihova svestranost i raširenost u kućanstvima ne samo da je praktična, već štedi i teško zarađeni novac.

Donosimo vam "obične" proizvode i namirnice koje se nalaze u svakom domu i uistinu su pravi 2u1:

Alka-Seltzer - ovaj šumeći lijek ima širu upotrebu no što je farmaceutska industrija zamislila. Alka-Seltzer ne samo da uklanja bol i ublažava žgaravicu, već može pomoći kod uboda insekata. Kako bi aspirin ublažio upalu i pomogao tijelu da izbaci eventualne toksine trebali bi 30 minuta držati oblog na ubodu.

Dječje ulje - svaka djevojka i žena zna da dječje ulje ima više funkcija nego njega bebine kože. Naime, dječje ulje može poslužiti kao nježno sredstvo za uklanjanje šminke. No, ako imate masnu i osjetljivu kožu koja je sklona aknama onda bi bilo bolje da izbjegavate dječje ulje jer bi ono moglo dodatno začepiti pore.

Ječmena kaša - osim što je ječmena kaša jedno od najboljih i najzdravijih jela za započinjanje dana, ona je odlična za ublažavanje svraba tijela. Napravite kupku u koju ćete ubaciti oko 400 grama fino samljevene ječmene kaše. Namačite se oko 15 minuta, dobro se operite i osušite, te nanesite hidratantnu kremu.

Ljepljiva traka - osim što drži na okupu razbijeni mobitel i nezamjenjiva je prilikom pakiranja, ljepljiva traka može poslužiti i kod otklanjanja bradavica. Ne brinite se, nije riječ o nasilnom čupanju. Naime, dermatolozi kažu kako ljepljivu traku treba staviti na bradavicu, držati ju šest dana, potom ju skinuti na 12 sati. U tom periodu inficirano područje treba se namočiti i izribati četkicom, a onda ponovno staviti ljepljivu traku. Postupak treba ponavljati sve dok bradavica ne nestane. Tajna je u tome što ljepljiva traka toliko iritira kožu da imunitet podivlja i uništi bradavicu.

Limun - imate ružne mrlje po koži koje vam silno idu na živce? Nema problema, uklonite ih limunovim sokom. Vitamin C reducirat će tamne mrlje na koži i ujednačiti će ten.

Ocat - Kada je u pitanju multipraktičnost kućanskih proizvoda, ocat pobjeđuje bez premca. Osim što s njime možete začiniti salatu, otkloniti kamenac i dezinficirati elemente, pomoću octa se možete riješiti gljivičnih infekcija stopala, pogotovo noktiju. Napravite smjesu octa i vode u omjeru 1:2 u kojoj ćete namakati stopala od 15 do 20 minuta. Većina bakterija i gljivica ne voli kisela okruženja. Ako uočite iritaciju kože dodajte još tople vode ili skratite namakanje stopala.

Pasta za zube - osim očigledne namjene, pasta za zube može poslužiti za nježno, ali efikasno čišćenje nakita. Pošto zubna pasta ima blaga abrazivna svojstva mrlje i prljavština s nakita nestaju kao od šale. Izbjegavajte ovu tehniku na nakitu koji sadrži bisere.

22.01.2021. 17:56:00
http://metro-portal.hr/kucanski-aparati-koji-mogu-stvarno-svasta/129951/