Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2010. 09:13:00
OTVARANJE KAPITALU

Kuba privlači investitore gradnjom luksuznih golf igrališta

Novi zakon trebao bi donijeti bolja jamstva stranim ulagačima pri poslovima s nekretninama, sve kako bi se potaknula njihova ulaganja u kubanski turizam

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

U pokušaju da privuku inozemne ulagače, komunističke vlasti na Kubi dozvolit će investitorima u luksuzna golf igrališta korištenje državnog zemljišta na rok od 99 godina, izvješćuje Reuters. Novi zakon, koji je objavljen u četvrtak u kubanskom službenom listu, trebao bi donijeti veću sigurnost i jamstva stranim ulagačima pri poslovima s nekretninama, kako bi se potaknula njihova ulaganja u kubanski turizam, koji bi pak trebao donijeti značajnije prihode krhkoj ekonomiji.

Kubanske vlasti kažu da razmatraju desetak prijedloga za izgradnju golf igrališta, a strani investitori ističu kako je produženje roka za korištenje državnog zemljišta s dosadašnjih 50 godina na 99 godina nužno kako bi mogli privući kupce i učiniti svoje projekte financijski održivim.

Kuba je dosad imala samo dva golf igrališta jer su komunističke vlasti nakon revolucije 1959. godine obeshrabrivale bavljenje tim sportom, smatrajući ga ideološki nepodobnim. Prošle godine otok je posjetilo 2,4 milijuna turista, a vlast se nada da će izgradnjom luksuznih golf igrališta i pratećih sadržaja privući bogate posjetitelje. Kubanci se, osim toga, pripremaju i za dan kada će SAD ukinuti dugogodišnju zabranu putovanja Amerikancima na Kubu, o čemu se u Kongresu pripremaju zakonske izmjene. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 09:13:00
http://metro-portal.hr/kuba-privlaci-investitore-gradnjom-luksuznih-golf-igralista/46836/