Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2011. 22:43:06
NOVI NEREDI U EGIPTU

Krvavi prosvjedi u Siriji, Jemenu, Egiptu i Alžiru

Egipatsko vojno vijeće sukobilo se s prosvjednicima na trgu Tahrir, jedna osoba je poginula

Jemen
Jemen (YouTube)

Prosvjedi se održavaju u niz zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, prenosi Hina.

U Damasku je u subotu organiziran prosvjedni skup na kojem je vođa najvećeg plemena zemlje Navaf al-Bašir oštro napao režim Bašara al Asada i pozvao ga na nacionalni dijalog umjesto da ustraje na krvoproliću sirijskog naroda. Protivnici Asadova režima pozvali su na svakodnevne prosvjede, iako su sirijske vlasti upozorile da će na njih odgovoriti silom. Prosvjedi i nemiri u Siriji su počeli prije tri tjedna, kad su na ulice počeli izlaziti građani nezadovoljni Asadovim režimom čija je obitelj na vlasti više od 40 godina u toj državi.

U demonstracijama u nekoliko sirijskih gradova u petak je policija ubila najmanje 37 ljudi, od kojih 30 u gradu Deri, objavila je sirijska Nacionalna organizacija za zaštitu ljudskih prava. Sirijska vlada tvrdi da vojnici i agenti sigurnosti nisu pucali i optužili su oružane skupine u Deri da su pucale na snage reda pri čemu je poginulo 19 ljudi, a 75 je ranjeno.

U Jemenu je policija u subotu otvorila vatru na prosvjednike u Taezu, južno od Sane gdje su prosvjedovalo zbog ubojstava više od 120 sudionika pobune protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha prije dva mjeseca. Jučer je policija u sukobima s prosvjednicima u Taezu ubila 4 osobe i ranila 116.

Sukob s vojnom policijom u Kairu

U Kairu su u noći s petka na subotu ubijene dvije osobe kada je vojna policija rastjerala prosvjednike okupljene na trgu Tahrir, a najmanje 18 ljudi je ranjeno. Ministarstvo zdravstva je potvrdilo smrt jedne osobe i 71 ranjenog.

Egipatsko vladajuće vojno vijeće u subotu je priopćilo da će "odlučno i snažno" rastjerati prosvjednike s trga Tahrir kako bi omogućila povrat u normalan život.

Jedan vojni dužnosnik je na konferenciji za novinare za nemire na tom trgu optužio elemente koji podržavaju kontrarevoluciju, aludirajući na vjerne upravi bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U Alžiru je policija spriječila novi oporbeni mimohod, deveti od veljače na poziv Nacionalne koordinacije za promjenu i demokraciju. Nekoliko desetak prosvjednika je pokušalo krenuti prema središtu grada, ali ih je blokirala policija.

09.04.2011. 22:43:06
http://metro-portal.hr/krvavi-prosvjedi-u-siriji-jemenu-egiptu-i-alziru/57552/