Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2008. 22:34:56

‘Krv na papiru’ od slika i riječi

U londonskom Muzeju Victorije i Alberta otvorena velika izložba o umjetničkim knjigama

Kamena knjiga Anselma Kiefera napravljena za dvorac divova
Kamena knjiga Anselma Kiefera napravljena za dvorac divova

Izložba ‘Blood on Paper’ (Krv na papiru) o knjigama koje su napravili umjetnici kombinirajući slike i riječi, otvorena je jučer u londonskom Muzeju Victorije i Alberta. Veliki pioniri umjetničkih knjiga bili su stacionirani u Parizu i te su knjige nastale prije Drugog svjetskog rata. Picasso, koji je živio u Parizu, napravio ih je oko 150 tijekom svog dugog života.

Vlastite zamisli

Nakon toga umjetnici su odlučili maknuti knjige iz ruku izdavača i dizajnera i počeli stvarati svoje zamisli. Izložba počinje s djelima nastalim  netom nakon završetka rata, s labuđom pjesmom pariške knjige ‘Jazz’ Henrija Matissea nastale 1947. Kombinacija je to Matisseovih riječi i nevjerojatno živopisnih poteza kistom. Njegova knjiga prekrasan je primjer suprotnosti, jer je sam odlučivao o svemu što je napisano i naslikano. Nakon što se razvila zamisao o umjetničkim knjigama, val se iz Pariza preselio u New York i London. I danas umjetnici stvaraju svoje knjige. poput Damiena Hirsta i njegovog projekta ‘New Religion’ koji dominira izložbom. Hirstova velika djela izdižu se iznad podnožja stupa i nalik su velikim kutijama ili grobnicama koje, kada se otvore, otkrivaju lubanje, srce izbodeno iglama i križ. Na pitanje je li to knjiga, kustosi odgovaraju ‘Što je to zapravo knjiga? Nije li to više ideja nego stvar? Ona reflektira kategorije misli koje je stvorio ljudski um’. Na izložbi je predstavljena još jedna zanimljiva knjiga, ona Francisa Bacona - sadržaj starog kofera prepunog predmeta poput fotografija, skica, krpa i ostalih drangulija. Djelo je nazvano ‘Detritus’.

Pionirske zamisliPioniri umjetničkih knjiga bili su stacionirani u Parizu u razdoblju prije Drugog svjetskog rata. Samo Picasso napravio je oko 150 takvih knjiga. Nakon toga su umjetnici odlučili maknuti knjige iz ruku izdavača i dizajnera i počeli stvarati svoje zamisli. 

Dvorac divova

Jedan od najzanimljivijih radova je knjiga koju je njemački knjižar Anselmo Kiefer slikao na zidovima dvoraca divova. Jedino je nezgodno što sve te knjige u vitrinama i možete ih vidjeti samo sprijeda. Većina živopisnih zamisli izgubljena je tako iza zatvorenih korica. Izložena je i umjetnička knjiga Anisha Kapoora ‘Wound’ u četiri dijela, uključujući i skulpturu koja sadrži pukotinu koja ide kroz 261 stranica papira. Primjerice knjiga Cai Guo-Qianga ‘Danger Book: Suicide Fireworks’ sadrži crteže u barutu. Povezanost umjetnost s pisanom riječi zanimljiva je utoliko što misli velike umjetnosti pretočene u riječi ponekad daju neku novu dimenziju. To je kao kad knjiga nije knjiga, već umjetničko djelo.

Piše: Piše: Livia Čveljo
15.04.2008. 22:34:56
http://metro-portal.hr/krv-na-papiru-od-slika-i-rijeci/5932/