Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2017. 16:29:00
DRASTIČNO

Kruh od žitarica je - nezdrav?

Zdravi kruh koji zagovaraju sastoji se od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana i orašida (oraha, badema, lješnjaka) i malo soli

Kruh koji nema žitarica
Kruh koji nema žitarica (Arhiva)

Kruh je, možemo to mirno reći, osnova prehrane većine ljudi i simbol hrane općenito, a kad o govorimo o njemu obično mislimo na neki koji je napravljen od žitarica.

Gluten je u zadnje vrijeme prvi na listi srama kad je u pitanju prehrana, pa su postale popularne razne vrste kruha koje ne sadrže bijelo brašno, no američki kardiolog Steven Gundry otišao je i korak dalje - smatra da većina vrsta kruha što ih svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu - kruh koji uopće ne sadrži žitarice.

U knjizi "The Plant Paradox" Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja, a oni pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu.

Gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina.

Liječnik podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunološku ili alergijsku reakciju.

U knjizi objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza, i prosa, no ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina na koje pojedinci reagiraju ako ne podnose gluten, ako imaju oštećenu crijevnu stijenku ili sindrom propusnosti crijeva.

Mnogi izbjegavaju gluten strahujući od debljanja i drugih bolesti, no Gundry ističe da gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina. Paradoks je da se ovi toksični proteini na biljnoj bazi mogu pronaći u brojnim proizvodima koji se reklamiraju kao "bezglutenski".

Američki kardiolog tvrdi da lektini, kojih ima i u voću i povrću, osobito u mahunarkama, "u ljudskom organizmu potiču kemijske reakcije" koje uzrokuju debljanje, nadutost trbuha, sindrom iritabilnog crijeva i druge zdravstvene probleme.

Ističe da je jedina vrsta kruha bez lektina kruh koji uopće ne sadrži žitarice. Riječ je o, po obliku 'spljoštenom' kruhu koji se ne "diže" u procesu izrade.

Zdravi kruh koji zagovara Gundry sastoji se od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana i orašida (oraha, badema, lješnjaka) i malo soli, a priprema se s dvije čaše vode te nekoliko žlica otopljenog kokosova ulja ili maslaca.

U Sjedinjenim Državama se može kupiti gotov, a proizvodi ga američka tvrtka Barely Bread.

16.05.2017. 16:29:00
http://metro-portal.hr/kruh-od-zitarica-je-nezdrav/104969/