Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2008. 14:41:15
grizu od vrućine

Krpeljima vruće pa napadaju ljude

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Toplina utječe na promjenu ponašanja psećih krpelja i potiče ih da napadaju čovjeka, dokazali su francuski istraživači koji upozoravaju na rizik od epidemije bolesti koje krpelji prenose u razdobljima klimatskog zatopljenja.

Krpelji su grinje koje se hrane životinjskom krvi, a ponekad napadaju i čovjeka. Hraneći se krvlju ti nametnici mogu prenijeti desetak vrsta bolesti, među kojima su najpoznatije lyme borelioza i virusni krpeljni meningoencefalitis (MET).

Pseći krpelji su prijenosnici rikecija, bakterija koje uzrokuju akutne zarazne bolesti u ljudi, rikecioze.

Ekipa pod vodstvom Didiera Raoulta utvrdila je da se rikecioze češće i u težem obliku javljaju kada su ljeta izrazito vruća kao što je bilo 2003. i 2005. "Nismo shvaćali zašto se bolest javljala i izvan sezone krpelja, to jest u proljeće".

Tako su znanstvenici došli na zamisao da izvedu pokus tijekom kojega su skupinu krpelja 24 sata držali na 40 stupnjeva Celzijevih, a drugu na 25 stupnjeva. Nametnici su zatim stavljeni na kožu ljudi.

Rezultat je bio "iznimno zanimljiv", rekao je Raoult: "50 posto krpelja držanih na 40 stupnjeva prilijepilo se na kožu, a nijedan iz druge skupine".

Rezultati radova objavljeni su u utorak na internetskoj stranici časopisa PLoS Neglected Tropical Diseases. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 14:41:15
http://metro-portal.hr/krpeljima-vruce-pa-napadaju-ljude/13176/