Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2016. 18:06:50
OPREZ ...

Krpelji - kako ih skinuti i zašto su opasni

Krpelji su se aktivirali i vrebaju u šumama, pa evo što možete napraviti kako bi se zaštitili od raznih bolesti koje prenose

Kako se skida krpelj
Kako se skida krpelj (Arhiva)

Krpelji su stigli s prvim toplim danima, a kako prenose razne bolesti, treba biti posebno oprezan. Ako ga pronađete na sebi ili djetetu, evo kako ćete ga ispravno skinuti. 

Dezinfekcija - alkoholom ili kolonjskom vodom, niti slučajno ga ne utapati u masti jer ćete tako povećati rizik od dobivanja borelioze - krpelj se može početi gušiti, u ranu izbaciti sadržaj utrobe i tako vam prenijeti bakterije borelioze.

>> Koje bolesti prenose krpelji?

Pinceta - bolje je da ima okrugao ili tupi kraj. Možete ju jeftino kupiti u ljekarni. Ako nemate pincetu pri ruci, upotrijebite neku vlažnu tkaninu, stari ručnik ili plastičnu vrećicu. Pincetom krpelja uhvatite što bliže koži, dakle za glavicu. Najbolje bi bilo imati rukavice i duge rukave, jer ako krpelj pukne može vam opet doći na kožu i inficirati vas.

Ljuljanje - krpelja ljuljajte lijevo-desno i polagano izvucite. Ne vrtite ga ukrug u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto. Iako se tako brže izvadi, može se rastrgati i inficirati vas.  Zato je ljuljanje najbolje i tako bi se trebao izvaditi za dvije do tri minute. Kad ga izvadite, ponovno dezinicirajte kožu - ako mu je u koži ostao dio tijela, alkohol će ga izmamiti van.

Zaštita - izvađenog krpelja namočite u dezinfekcijskom sredstvu, zamotajte u papir i bacite u WC školjku. Ako ga bacate u prirodi, zakopajte ga u zemlju ili ga bacite u rijeku. Pincetu kojom ste ga izvadili također dezinficirajte, uvijek je koristite samo za tu svrhu i dobro operite ruke.

Krpelji prenose sljedeće bolesti:

Babezioza - vrlo rijetko pogađa ljude - najugroženiji su psi i stoka kod kojih infekcija uništava crvene krvne stanice i može uzrokovati smrt.

Borelioza (lajmska bolest) - na koži se javlja ovalno ili prstenasto crvenilo koje s vremenom postaje sve veće, a u razdoblju od jednog do četiri tjedna nakon ugriza dolazi do povratne vrućice i osjećaja slabosti kao u slučaju gripe. Liječi se antibioticima. Kada se crvenilo povuče, moguć je razvoj miokarditisa ili meningitisa.

Erlihioza - najčešće dovodi do simptoma sličnima gripi (vrućica, glavobolja, bolovi u leđima i mišićima, mučnina), a u rjeđim slučajevima dolazi do određenih komplikacija, pogotovo kada postoje dodatne infekcije u tijelu.

Krpeljni meningoencefalitis -  dovodi do upale središnjeg živčanog sustava, a samo liječenje je vrlo otežano. Infekcija ne uzrokuje crvenilo na mjestu ugriza, a vrućica, mučnina, bolovi u mišićima i opća slabost javljaju se oko dva tjedna nakon ugriza.

Rikecioza - prenosi se sa životinja na ljude. U većini slučajeva prolazi poput lakše gripe, ali se stanje može i zakomplicirati pa je tako moguć razvoj hepatitisa, pneumonije i meningoencefalitisa. Može se javiti i tzv. mediteranska groznica.  

Tularemija - poznata i kao "zečija groznica" tularemija je akutna bolest koja počinje naglo do 24 sata nakon infekcije. Simptomi su glavobolja, zimnica, mučnina, povraćanje, vrućica te promjene na koži, sluznicama i povećanje limfnih čvorova.

Kod pasa najopasnija je piroplazmoza.

06.04.2016. 18:06:50
http://metro-portal.hr/krpelji-kako-ih-skinuti-i-zasto-su-opasni/97402/