Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2012. 14:37:23
LOŠE ŽIVOTNE NAVIKE

Kronične bolesti koje se javljaju ranije nego što mislite

Bolesti koje su tipične za stariju populaciju sve češće se javljaju kod mladih ljudi, a čak i djeca i tinejdžeri nisu pošteđeni

Fotografija vijesti

Srčani i moždani udar, osteoporoza, giht... sve su to bolesti koje se tipično povezuju sa starijom populacijom, ljudima u 60-tim i 70-tim godinama, no sve češće pogađaju mlade ljude u naponu snage.

"Kada smo mladi mislimo da smo nepobjedivi. No, nažalost nismo.", rekao je dr. Georges Benjamin, direktor američke udruge za javno zdravstvo.

Zašto sve više mladih obolijeva? Zbog napretka medicine povećava se mogućnost detekcija bolesti koje bi inače bile skrivene godinama, no glavni razlog je životni stil. Loša prehrana, manjak kretanja, stresno okruženje, zagađeni okoliš i drugi faktori koji negativno utjeću na ljudsko zdravlje.

Donosimo vam bolesti koje se javljaju ranije nego što to mislite, a ako djelujete danas osjećati ćete se bolje sutra.

Melanom

Tipična dob kada se javlja: od 50 godina, pa na dalje

No javlja se već: u kasnoj tinejdžerskoj dobi i ranim 20-tima

Preventiva: Izbjegavajte solarije jer i povremeni posjeti mogu utrostručiti šansu od dobivanja melanoma. Sunce je skoro apsolutno nemoguće izbjeći stoga svakodnevno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, po mogućnosti od 30 pa nadalje. Nemojte se izlagati Suncu od 10 do 16 sati jer je ono tada najjače.  Postoje neki dokazi da dnevni unos vitamina D može smanjiti mogućnost od melanoma i drugih oblika raka kože.

Osteoporoza

Tipična dob kada se javlja: od 65 godine, pa nadalje

No javlja se već: sa 50 godina

Preventiva: Nemojte čekati da voda dođe do grla. Odmah počnite s jačanjem kostiju i muskulature. Unosite što više vitamina D i kalcija, te svakodnevno vježbajte. Bilo da je riječ o trčanju, hodanju ili penjanju po stepenicama bitno je da se krećete. Klonite se alkohola i cigareta te pod svaku cijenu izbjegavajte colu jer sadrži puno fosforne kiseline koja izvlači kalcij iz kostiju.

Moždani udar

Tipična dob kada se javlja: preko 65 godina

No javlja se već: s 20 ili 30 godina

Preventiva: Ako pušite čak i povremeno riješite se te smrdljive navike jer cigarete dvostruko povećavaju mogućnost od moždanog udara. Stalno imajte pod kontrolom rizične faktore poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pretilosti i visokog kolesterola. Smanjite unos soli i masnoća, te vježbajte minimalno pola sata dnevno.

Rak dojke

Tipična dob kada se javlja: od 45 godina, pa nadalje

No javlja se već: u tinejdžerskoj dobi

Preventiva: Redovito vježbanje, vitka linija te reduciranje konzumacije alkohola na ne više od jedne čaše vina dnevno smanjit će kod većine žena rizik od raka dojke. U drastičnim slučajevima, kada postoji velika šansa od nasljeđivanja bolesti, potrebno je uzimati lijekove ili se čak podvrgnuti dvostrukoj mazektomiji.

Alzheimerova bolest:

Tipična dob kada se javlja: preko 65 godina

No javlja se već: u 40-tima

Preventiva: Vježbajte mozak što više i što češće kako bi spriječili ili usporili kognitivnu degradaciju. Naučite novu vještinu, strani jezik ili kako svirati neki instrument. Za zdrav mozak vrijede ista pravila kao i za održavanje zdravlja srca - nizak tlak i kolesterol te održavanje fizičke kondicije.

Dijabetes tipa 2

Tipična dob kada se javlja: u 40-tima

No javlja se već: u djetinjstvu

Preventiva: U ovom slučaju prehrana je krivac, ali i rješenje problema. Dijabetes se javlja kod klinaca zbog loše i nezdrave hrane te manjka fizičke aktivnosti. Izbjegavajte namirnice s visokim glikemijskim indeksom, te malim udjelom cjelovitih vlakana. Također, izbjegavajte nitrate i nitrozamine koji se najčešće nalaze u mesnim prerađevinama i konzerviranoj hrani.

Giht

Tipična dob kada se javlja: u 50-tima i 60-tima

No javlja se već: u 30-tima

Prevencija: Iako je giht uobičajen među starijom populacijom sve više mladih pati od ovog oblika artritisa. Glavni krivac za nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima je pretjerivanje u alkoholu i prekomjerna težina, no i brzinske dijete u kojima se u kratkom vremenu izgubi poprilična količina tjelesne mase znaju izazvati giht.

30.04.2012. 14:37:23
http://metro-portal.hr/kronicne-bolesti-koje-se-javljaju-ranije-nego-sto-mislite/70545/