Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2010. 12:07:00
NEPRAVDA

Kriza je bogataše učinila još bogatijima!

Raste broj osoba koje žive u luksuzu, ali i onih koji jedva krpaju kraj s krajem, pokazuje njemačka studija

Novac luksuz bogatstvo
Novac luksuz bogatstvo (Shutterstock)

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) objavio je šokantne podatke studije prema kojoj su se bogataši za vrijeme krize dodatno obogatili dok oni koji ionako na raspolaganju nisu imali puno novca žive još teže nego prije.

"S jedne strane raste broj osoba koje žive u luksuzu, a s druge onih koje jedva krpaju kraj s krajem. U posljednjih deset godina je primjetan porast stanovništva koje živi s vrlo malim primanjima - s 18 posto u 2000. na današnjih 22%", stoji u zaključku studije.

Pored nastanka izrazito siromašnih naselja unutar gradova, posebno je zabrinjavajući nestanak srednjeg sloja. U Njemačkoj se tako smanjuje broj osoba koje imaju primanja između 860 i 1844 eura što se izravno odražava na kupovnu moć stanovništva i dovodi do panike kod pripadnika srednjeg sloja.

Od krize su najviše profitirali bogataši, kojih u odnosu na 2000. ima čak tri posto više. Bogataši raspolažu s 150% većim dohotkom od srednjeg sloja, što znači da ne raste samo broj bogataša već i njihovi ukupni prihodi.

Stručnjaci Instituta stoga smatraju da paket štednje kojeg predlaže njemačka vlada nije pravedan te da će bogati ponovno najbolje proći.

Zbog ovog, ali i drugih zabrinjavajućih činjenica i trendova, futurolog i prvi čovjek Instituta za istraživanje trendova smatra da će prava kriza početi tek ove godine, a do potpunog kaosa će doći 2012. Saznajte više u članku >>Gerald Celente, futurolog, predviđa raspad sistema 2012., kriza počinje ove godine

15.06.2010. 12:07:00
http://metro-portal.hr/kriza-je-bogatase-ucinila-jos-bogatijima/42619/