Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2008. 00:14:42

‘Kriv sam i jedva čekam da me ubiju’

Khalid Sheikh Mohammed na početku suđenja za terorističke napade na SAD opet je priznao krivnju za svaku točku optužnice
Khalid Sheikh Mohammed na početku suđenja za terorističke napade na SAD opet je priznao krivnju za svaku točku optužnice (Reuters)

Navodni glavni pokretač terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Khalid Sheikh Mohammed jučer je izveden pred vojni sud u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, prvi put od uhićenja u Pakistanu 2003. godine. 

S njim su pred suca, marinskog pukovnika Ralpha Kohlmana izvedena još četvorica optuženih: Ramzi Binalshibh iz Jemena, navodni koordinator napada 11. rujna, Mustafa Ahmad al-Hawasawi iz Saudijske Arabije, navodno odgovoran za financiranje napada, Ali Abd al-Aziz Ali, nećak i glavni pomagač Sheikha Mohammeda te Walid Bin Attash također iz Jemena, koji je prema Pentagonu, priznao organiziranje napada na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine i pripremu skupine od 19 terorista koji su s četiri oteta putnička zrakoplova izvršili napad na SAD 11. rujna 2001.

NezakonitostiKhalid Sheikh Mohammed, kojeg SAD opisuje kao ‘jednog od najzloglasnijih terorista’, u tajnim je zatvorima CIA-e podvrgnut tehnikama ispitivanja, uključujući i tzv. waterboarding. 

Prema izvješćima MSNBC Newsa, CNN-a, Fox News TV-a i drugih američkih medija, Mohammed je na prvom izvođenju pred sud rekao kako ne želi da ga brani vojni branitelj koji mu je dodijeljen, kao ni privatni odvjetnik, i da se želi sam zastupati pred sudom.

Nazivajući postupak koji se protiv njega provodi ‘inkvizicijskim’, Mohammed je rekao da ne priznaje američki sud već samo šerijatski zakon i da će priznati krivnju jer želi smrtnu kaznu kako bi postao mučenik. Isto su rekla i ostala četvorica optuženih.

Američki mediji ocjenjuju da je prvo izvođenje pred sud petorice optuženih za terorističke napade u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu veliki ispit za kontroverzni sustav vojnih komisija, o kojem će kasnije ovoga mjeseca raspravljati Vrhovni sud SAD-a. (HINA) 

06.06.2008. 00:14:42
http://metro-portal.hr/kriv-sam-i-jedva-cekam-da-me-ubiju/8254/