Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2014. 09:34:00
INTERVJU

Kristijan Milić o filmu Broj 55

Osam Zlatnih arena u Puli, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju, Milića potvrđuju kao jednog od rijetkih domaćih filmaša koji uspijevaju šarmirati i kritiku i publiku

Najteže je bilo postaviti scene masakra
Najteže je bilo postaviti scene masakra (Arhiva)

Rođeni Zagrepčanin Kristijan Milić svoju je filmsku karijeru započeo kao scenski radnik i rasvjetljivač, da bi nakon upisivanja ADU-a priliku za režiju u početku dobio putem glazbenih spotova i reklama. Nakon niza kratkih filmova(Netrpeljivost, Backwoods, Dosada, Sigurna kuća), konačno 2007. snima Žive i mrtve, antiratnu dramu koja je požnjela veliki uspjeh na Pula Film Festivalu, gdje se film sveukupno okitio s osam Zlatnih arena.

Sedam godina kasnije, Milić se vratio na veliku scenu, ponudivši hrvatskom gledateljstvu po mnogima prvi pravi akcijski ratni film iz domaće produkcije. Broj 55 tematizira stradanje skupine hrvatskih vojnika u mjestašcu Kusonje kraj Pakraca pri početku Domovinskog rata.

Osam Zlatnih arena u Puli, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju, Milića potvrđuju kao jednog od rijetkih domaćih filmaša koji uspijevaju šarmirati i kritiku i publiku. Ne sjećam se kad je neki naš film dočekan s toliko hvalospjeva, ali gledatelje upoznate s Milićevim radom to ionako ne treba previše čuditi.

Cijeli intervju pročitajte na FAK portalu

04.12.2014. 09:34:00
http://metro-portal.hr/kristijan-milic-o-filmu-broj-55/88810/