Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2019. 15:01:00
POLITIKA

Kriptovalute nisu dobrodošle u EU

Digitalne valute poput Facebookove Libre ne bi trebale biti dopuštene u Europskoj uniji dok se jasno ne utvrde rizici koje bi one mogle predstavljati, suglasili su se ministri financija EU-a

Ne vjeruju u digitalne valute
Ne vjeruju u digitalne valute (Arhiva)

Time su ministri potkrijepili oštar stav iskazan u slučaju Facebookove libre koja je naišla na kritike regulatora širom svijeta zbog mogućeg štetnog utjecaja na financijski sustav.

- Europska unija ne bi trebala odobriti nijedan globalni aranžman sa stabilnim digitalnim valutama pokrivenim imovinom dok ne budu adekvatno identificirani i riješeni pravni, regulatorni i nadzorni izazovi i rizici, poručili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Libra spada u kategoriju stabilnih digitalnih valuta koje su obično pokrivene klasičnim valutama, poput eura i dolara, ili vrijednosnim papirima. Bitcoin pak spada u drugu kategoriju kriptovaluta koje nemaju takvo pokriće.

Zbog kontinuiranog pritiska regulatora četvrtina kompanija koje su u početnoj fazi podupirale Facebookovu libru povukla se iz projekta, među njima i kartičarske kompanije Mastercard i Visa. Nakon njihova povlačenja Facebook i preostalih 20 članica Libra Associationa suočena je s brojnim teškoćama a libra bi trebala biti uvedena do lipnja sljedeće godine.

Ministri EU-a poručili su danas da bi mogli razmotiti regulaciju kriptoimovine i stabilnih digitalnih valuta u sklopu globalnog plana.Komisija EU već radi na tome, rekao je europski povjerenik za financije Valdis Dombrovskis ministrima financija na otvorenoj sjednici u Bruxellesu.

Ministri su također pohvalili rad Europske središnje banke (ECB) na projektu javne digitalne valute koja bi mogla predstavljati alternativu privatnim inicijativama..

U dokumentu predstavljenom ministrima financija ECB je naglasio da će uvođenje takve valute možda biti nužno budu li plaćanja u Europi i dalje preskupa.

Moguće usvajanje javne digitalne valute bilo bi ubrzano u slučaju naznaka rjeđe uporabe gotovine, tumače u ECB-u, upozoravajući ujedno da bi takav potez mogao vrlo snažno utjecati na financijski sustav pa bi trebalo temeljito procijeniti njegove moguće posljedice.

25.12.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kriptovalute-nisu-dobrodosle-u-eu/122730/