Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 13:09:50
PREDAVANJE

Krešmir Rogina u Društvu Arhitekata Zagreba

Večeras od 19h u sklopu ciklusa predavanja i tribina poznati arhitekt govorit će o popularnoj kulturi i arhitekturi

pop-arh
pop-arh (DAZ)

"Sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća, u prvoj fazi tzv. 'Visokog popa' kojom dominira svemirska ikonografija, razrađuje se tematika visokotehnološkoga hardvera: čvrstih, dovršenih, nepromjenljivih dijelova opreme za življenje.

Drugu fazu ('Kasni i Post pop') karakterizira razmatranje i realizacija niskotehnološkog softvera, mekanih, nedovršenih i promjenljivih dijelova opreme za odvijanje raznih životnih funkcija, potaknuto reaktivnim zemaljskim kretanjima u društvu.

Dva su se vida arhitektonskoga izričaja provlačila kroz obje faze popa. Prvi je pred sebe postavljao iznevjerene modernističke zadaće kao što su univerzalnost, impersonalnost i estetiku stroja, pristupajući im tada na drugi način, koncentracijom na sadržaj umjesto na formu, što je rezultiralo visokim stupnjem nefigurativnosti tehnološki opslužene 'arhitekture', dovodeći u pitanje i samu nomenklaturu. Stoga se pojam tada najčešće odmjenjivao prikladnijim nazivom 'oblikovanja okoliša'.

Drugi pravac, koji je izravnije i doslovnije impliciran umjetnošću Pop-arta, uvrštava njegove ikonografske strategije u svoju metodologiju: humor, figuraciju, simboliku, retoriku, ironiju, kič, dekorum, postižući to uz pomoć kolažiranja, uvećanja, multipliciranja ili ready-madea."

Krešimir Rogina je rođen u Rijeci 1959. Školovao se u Zagrebu. Pohađao je postdiplomski studij teorije arhitekture kod prof. Ranka Radovića u Beogradu. Od 1979. kontinuirano radi u zajedništvu s Vinkom Penezićem. Šest puta bivaju nagrađeni na natječajima u Japanu.

Realiziraju niz projekata raznorodnih tipologija. Tri puta izlažu na Venecijanskom bijenalu. O njihovom je radu objavljeno više knjiga i studija u zemlji i inozemstvu. Osnovali su ljetnu školu arhitekture u Grožnjanu 1989. Krešimir Rogina se kontinuirano bavi arhitektonskom teorijom i kritikom. Osnivač je i urednik Biblioteke PSEFIZMA.

Objavio je dvije autorske knjige: Jutarnji ogledi o arhitekturi (2004) i Abecedarij arhitekture Krešimira Rogine (2007). Profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i gostujući profesor na Ecole Spéciale d'Architecture u Parizu.

 

 


10.06.2010. 13:09:50
http://metro-portal.hr/kresmir-rogina-u-drustvu-arhitekata-zagreba/42277/