Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2012. 11:04:16
OPREZ!!

Kreme za tamnjenje kože pune opasnih kemikalija?

Iako proizvođači uporno tvrde da su kreme neškodljive, popis sastojaka otkriva drugačiju priču

Umjetni ten nosi velike rizike za zdravlje
Umjetni ten nosi velike rizike za zdravlje (Arhiva)

Sve kraći boravci na moru tjeraju mnoge na korištenje krema za tamnjenje, u nadi da će se bolje pripremiti za sunce i pokazati zavidnu boju kad se vrate. No, posljednja su istraživanja pokazala da kreme za tamnjenje kože sadrže mnoge spojeve koji su i više nego opasni za naše tijelo.

Kemijski koktel u kremama sadrži sastojke koji utječu na balans hormona u tijelu, a nemali broj je i karcinogen, tako da se malim slovima uvijek piše da trudnice koje koriste takve kreme imaju veliki rizik od deformacija ploda, a i muškarci i žene mogu korištenjem takvih krema ugroziti plodnost.

Izvršna direktorica European Environment Agency Jacqueline McGlade preporučuje suzdržavanje od korištenja krema za tamnjenje sve dok se svi potencijalno opasni sastojci ne prouče detaljnije nego do sada.

Naime, učinci štetnih sastojaka mogu se puno brže i snažnije pokazati iz razloga što se takve kreme koriste nekoliko puta tjedno na cijelom tijelu, što olakšava apsorpciju štetnih sastojaka. No, kako se radi o industriji koja samo u Velikoj Britaniji godišnje okrene 100 milijuna funti, naravno da se proizvođači kunu da je s kremama sve u redu i da su sastojci neškodljivi, pozivajući se na zakone EU kojih se pridržavaju.

Ipak, prije nego što se odlučite za lažni tamni ten, razmislite dvaput ...

25.07.2012. 11:04:16
http://metro-portal.hr/kreme-za-tamnjenje-koze-pune-opasnih-kemikalija/72847/