Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2012. 12:46:18
PSIHIČKA PRIPREMA

Kreirana aplikacija koja upozorava na opake SMS-ove

Nova aplikacija za mobitele upozorava vlasnika da je zaprimio SMS poruku nedoličnog ili prijetećeg sadržaja

Fotografija vijesti

Koliko puta vas je neugodno iznenadila prijeteća SMS poruka od bijesnog kolege ili bliske osobe? Od sada su stres i razočaranje zbog opakih poruka stvar prošlosti jer su programeri kreirali aplikaciju za mobitele koja vlasnike prije otvaranja SMS-a upozorava na njegov sadržaj.

Sveučilište Portsmouth napravilo je aplikaciju "Stress @ Work" za mobitele s operativnim sustavom Android koja bojama označava SMS poruke, mailove i poruke putem društvenih mreža, i tako daje vlasnicima vremena da se pripreme na potencijalni šok.

Poruke lijepog, pozitivnog sadržaja označene su zelenom bojom, negativne su crvene, a neutralne su plave.

Autori kažu kako je krajnji cilj ove aplikacije omogućavanje ljudima da se što bolje psihički pripreme prije otvaranja poruke s negativnim sadržajem.

„Bilo da čitamo uznemiravajuću vijest na društvenim mrežama ili proučavamo šefov upozoravajući mail, poruke negativnog sadržaja mogu utjecati na naše raspoloženje i povećati stres. S druge strane, dobre vijesti i poticajni mailovi mogu nas razveseliti", kaže dr. Mohamed Gaber, profesor koji je nadgledao projekt.

Aplikacija funkcionira na načina da "skenira" sadržaj poruke prije nego što ju mobitel zaprimi i pritom traži ključne riječi koje će odrediti radi li se o negativnom ili pozitivnom sadržaju.

Razvojni tim nada se da će aplikacija "Stress @ Work" biti dostupna na Android Marketu, i to besplatno, već ovog mjeseca, a inačica za ostale operativne sisteme trebala bi biti kreirana krajem godine.

13.06.2012. 12:46:18
http://metro-portal.hr/kreirana-aplikacija-koja-upozorava-na-opake-sms-ove/71898/