Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2017. 09:48:16
DOBRO?

Kreditni rejting se stabilizirao

Hrvatski rejting ograničava i dalje visok dug države, niske razine dohotka u usporedbi s ostalim europskim zemljama i relativno kratki tijek provedbi strukturnih reformi i konsolidacije javnih financija nove vlade

Nešto se kreće...
Nešto se kreće... (Arhiva)

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', kao i stabilne izglede, te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži u odnosu na lani, dok će javni dug pasti.

U toj agenciji pojašnjavaju da ovaj rejting Hrvatske podupire smanjivanje deficita opće države, premda se u ovoj godini očekuje njegov blagi rast, i postupno smanjivanje vanjske zaduženosti zemlje, prije svega zbog nastavka razduživanja bankarskog sektora.

Istodobno, hrvatski rejting ograničava i dalje visok dug države, niske razine dohotka u usporedbi s ostalim europskim zemljama i relativno kratki tijek provedbi strukturnih reformi i konsolidacije javnih financija nove vlade.

S&P očekuje u 2017. ubrzavanje gospodarskog rasta Hrvatske na nešto iznad 3 posto, s 2,9 posto u 2016. Pritom bi rast izvoza trebao ostati snažan jer će se vjerojatno održati pozitivni zamah u turističkoj industriji zahvaljujući stalnom povećanju kapaciteta.

Istodobno, navode u S&P-u, rast izvoza postaje sve diverzificiraniji, uključujući farmaceutsku i brodograđevnu industriju. Poručuju i da domaća potražnja ostaje i dalje snažna. Potrošnja kućanstava ostvaruje koristi od snažnog poboljšanja situacije na tržištu rada, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala ispod 13 posto. Iako je i dalje visoka, ta je stopa znatno poboljšana u odnosu na 16,3 posto godinu dana ranije.

25.03.2017. 09:48:16
http://metro-portal.hr/kreditni-rejting-se-stabilizirao/103906/