Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2008. 12:29:08
I BOGATI PLAČU

Kreditna kriza pogodila čak i Saint Tropez

Kreditna je kriza uzela danak i u mondenom ljetovalištu koje je ove godine poluprazno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Trgovine luksuznom robom, hoteli i druge uslužne djelatnosti namijenjene onima dubokog džepa izvješćuju o dramatičnom padu poslovanja u Saint Tropezu, tradicionalnom francuskom ljetovalištu bogatih i slavnih, budući da kreditna kriza uzima danak.

Broj jahti koje se usidre u tom gradu navodno je pao za 50 posto dok malotrgovci izvješćuju kako je potrošnja velikih svota novca koju su bilježili prethodnih godina ostala rezervirana samo za malobrojne.

U jednom ekskluzivnom dućanu talijanske dizajnerske odjeće prodavačica tumači kako je kreditna kriza u značajnoj mjeri utjecala na potrošnju klijenata.

"Prošle je godine potrošnja u iznosu od 8.000 eura bila sasvim uobičajena. Ovog ljeta smo sretni ako prodamo robu u iznosu od 3.000 ili 4.000 eura", napominje.

U drugoj trgovini talijanske dizajnerske talijanske odjeće, ukupni promet ostvaren u srpnju je porastao no broj pojedinačnih prodaja je pao, kazala je jedna zaposlenica trgovine.

"Ostvarili smo manji broj pojedinačnih prodaja no visina potrošnje pojedinačne prodaje često je bila veoma visoka. Jedan je kupac kupio robu vrijednu više od 50.000 eura", rekla je.

Jedini koji još uvijek troše velike svote novca u tom ljetovalištu na francuskoj rivijeri, dodaje, oni su koji si mogu priuštiti gotovo neograničenu potrošnju.

"Jahte dulje od 40 metara u vlasništvu super bogatih još su tu, no broj jahti duljine 15 do 35 metara drastično je pao", naglašava Guy Chevalier, koji upravlja tvrtkom koja pruža usluge taxi prijevoza brodom, a koja klijentima naplaćuje 80 eura za vožnju do i sa njihovih brodova.

 "Sasvim je moguće da je naše poslovanje za trećinu manje u odnosu na lanjsko, u St Tropez dolazi manje brodova koji se tu žele usidriti preko noći", kaže.

 Direktor luke Herve Le Fauconnier naglašava da je broj plovila koja su posjetila luku toga grada upola manji u odnosu na lani.

"Ovoga je ljeta tu usidreno u prosjeku 30 brodova dok bi ih prethodnih godina bilo 60-ak", tuži se.

I osoblje hotela žali se da poslovni ljudi ove godine svoje ljeto provode prateći stanje na burzama umjesto odmarajući se.

"Ovakvo nešto nisam nikada vidio - prije bi naši klijenti došli na pravi odmor. Ovoga su ljeta za svojim računalima od osam ujutro", kazao je jedan zaposlenik hotela s četiri zvjezdice Yacca. (HINA)

11.08.2008. 12:29:08
http://metro-portal.hr/kreditna-kriza-pogodila-cak-i-saint-tropez/10759/