Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2015. 08:30:00
RJEŠENJE?

Krediti u švicarcima konvertirat će se u eure

Plan je da se omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija kredita u eure, a istodobno s tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao

Hoće li se napokon riješiti problem kredita u švicarcima
Hoće li se napokon riješiti problem kredita u švicarcima (Arhiva)

Ministar financija Boris Lalovac priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita.

Vladin prijedlog, koji bi se trebao naći već u rujnu na jednoj od sjednica Vlade, sastojat će se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru.

Plan je da se omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija kredita u eure. Istodobno s tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao. Krediti bi se pretvorili u eure prema kamatnoj stopi koja je tog dana vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima i taj bi se onda iznos otpisao u dijelu glavnice kredita. Trošak konverzije i otpisa dijela glavnice u cijelosti bi išao na teret banaka.

Gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država će bankama kompenzirati priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

Čim vlada raspravi ovaj prijedlog on će na odluku u Sabor, koji će se okupiti na redovitoj sjednici 16. rujna. Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček nije večeras želio komentirati ovu vijest, kaže banke čekaju službeni prijedlog hrvatske vlade. U udruzi Franak čekaju isto, ali ovakav prijedlog, ako bude konačan, čini im se prihvatljiv

25.08.2015. 08:30:00
http://metro-portal.hr/krediti-u-svicarcima-konvertirat-ce-se-u-eure/93511/