Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2020. 17:02:00
GROZNO

Krčene šuma Amazonije se širi

Krčenje prašuma u brazilskom dijelu Amazonije dosegnulo je dvanestogodišnji maksimum, izvijestio je u ponedjeljak Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja, Inpe, zadužen za nadzor prašume.

Nemaju milosti...
Nemaju milosti... (Arhiva)

Prošle se godine isticalo da se svake minute iskrči područje prašume veličine jednoga nogometnog igrališta, a po zadnjim podacima iz razdoblja između kolovoza 2019. i srpnja 2020. u toj je regiji posječeno 11.088 četvornih kilometara džungle, što je najveće iskrčeno područje od 2008. godine, upozorava Inpe.

Zbog zornijeg prikaza, to znači da se u minuti uništi područje prašume koje odgovara trima nogometnim igralištima ili otprilike 4340 nogometnih igrališta dnevno.

Inpe ističe da se u usporedbi s istim razdobljem prošle godine krčenje prašuma povećalo za čak 9,5 posto.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ranije je upozorila da je Amazonska prašuma ugrožena i u susjednim državama, a među njima je i Kolumbija u kojoj naoružane skupine protjeruju čuvare iz zaštićenih područja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro regiju prije svega vidi kao neiskorišteni gospodarski potencijal i želi dobiti još više zemljišta za poljoprivredna dobra, rudarstvo i za proizvodnju energije.

Odbacuje međunarodne kritike na račun svoje politike o zaštiti okoliša te ih naziva miješanjem u unutarnje poslove države.

No znanstvenici kažu da Amazonija trpi otkako je Bolsonaro, u siječnju 2019. stupio na dužnost brazilskog predsjednika. U najvećoj prašumi svijeta upravo on je potaknuo poljoprivredne i rudarske aktivnosti.

"Vizija razvoja Bolsonarove vlade za područje Amazonije vraća nas daleko u prošlost, a ovakve stope krčenja šuma nisu dosegnute još od 2008. godine", rekla je Cristiane Mazzetti iz organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace.

"Ovakva vizija ne odgovara velikoj većini Brazilaca i ne ispunjava napore koje je potrebno poduzeti da bismo se uhvatili u koštac s rješavanjem globalne klimatske krize", smatra Mazzetti.

01.12.2020. 17:02:00
http://metro-portal.hr/krcene-suma-amazonije-se-siri/128976/