Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2013. 18:02:00
WTF?!

Kraljica Elizabeta II. pripremala se za Treći svjetski rat?!

Kraljica Elizabeta trebala je pozvati Britance na molitvu, jedinstvo i odlučnost u slučaju 'ludila' Trećeg svjetskog rata, pokazuju dokumenti iz 1983. godine

Elizabeta je trebala govoriti o Trećem svjetskom ratu?
Elizabeta je trebala govoriti o Trećem svjetskom ratu? (Arhiva)

Transkript tog hipotetskog govora pokazuje da je kraljica Treći svjetski rat istaknula kao najveću prijetnju 'hrabroj' britanskoj naciji.

Taj govor, koji su sastavili dužnosnici britanske vlade u jeku Hladnog rata, nikad nije snimljen. Transkript je objavljen u sklopu zakona o skidanju tajnosti s dokumenata nakon 30 godina.

'Ratno ludilo još jednom se širi svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti da ga preživi', namjeravala je poručiti kraljica. 'Nikada neću zaboraviti tugu i ponos koje smo moja sestra i ja osjećale kada smo slušale našeg oca (kralja Georgea VI.) i njegove nadahnute riječi tog sudbinskog dana 1939. (na početku Drugog svjetskog rata)', navodi se u govoru.

'Nikada nisam slutila da će ta važna i grozna dužnost jednoga dana dopasti i mene. Međutim, bez obzira na strahote pred nama, vrline koje su pomogle da sloboda naše nacije ostane netaknuta već dva puta u ovom tužnom stoljeću ponovo će biti naša snaga', trebala je poručiti kraljica.

'Ako obitelji ostanu složne i odlučne, pruže zaklon onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje neće biti slomljena', zaključuje se.

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao 'carstvo zla', razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Sovjeti su te godine srušili i južnokorejski putnički zrakoplov koji je slučajno ušao u sovjetski zračni prostor, usmrtivši svih 269 putnika i članova posade, a NATO je organizirao veliku vojnu vježbu u kojoj je simuliran napad zemalja Varšavskog pakta na Britaniju kemijskim oružjem. 

01.08.2013. 18:02:00
http://metro-portal.hr/kraljica-elizabeta-ii-pripremala-se-za-iii-svjetski-rat/79616/