Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2012. 17:28:43
DLJI

Kralj Edip snažno otvorio dramski program Igara

Predstava je zadržala svoj lanjski oblik, naknadno prilagođen ozljedi glavnog glumca Mislava Čavajde

I štapovi su ušli u predstavu
I štapovi su ušli u predstavu (Arhiva)

Sofoklovo remek-djelo „Kralj Edip" najpoznatija je antička tragedija, a Milerova interpretacija se bavi njenim političkim i sociološkim kontekstom i to ponajprije aktualnim pitanjem odgovornosti u današnjem vremenu. Smještanjem na južnu stranu parka Umjetničke škole stvorena je monumentalna scena i vizualno snažan, ambijentalni komad.

Predstava je zadržala svoj lanjski oblik, naknadno prilagođen ozljedi glavnog glumca Mislava Čavajde zadobivenoj na generalnoj probi dan prije premijere, pa su štapovi i u ovogodišnjoj izvedbi Edipov jak izražajni element.

Snažan pečat predstavi dala je sjajna slovensko-hrvatska ekipa dramskih umjetnika - Mislav Čavajda, koji je za sjajno odigranu ulogu Edipa lani nagrađen Orlandom, Doris Šarić Kukuljica kao njegova majka Jokasta, Vili Matula kao Tiresije, Livio Badurina kao Kreont, pastir Vladimir Dulić, glasnik Jelena Lopatić i studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Novi član ansambla je Alen Liverić koji u ulozi svećenika zamjenjuje Dražena Čučeka. Dramaturginja je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.

Kralj Edip ponovno će zaigrati u parku Umjetničke škole 15. ,16., 17. i 18. srpnja a sudeći prema sinoćnjim reakcijama publike, predstava će se dugo zadržati na repertoaru Igara.

 

15.07.2012. 17:28:43
http://metro-portal.hr/kralj-edip-snazno-otvorio-dramski-program-igara/72629/