Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2010. 12:09:17
BELGIJA OČEKUJE:

Krajem godine datum potpisivanja pristupnog sporazuma s RH

Belgijski veleposlanik pri EU-u Jean de Ruyt kaže kako ne vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja ove godine

Hrvatska EU pregovori
Hrvatska EU pregovori (Wikipedia)

Belgija ne očekuje da će do kraja njezina predsjedništva Hrvatska uspjeti zatvoriti sva pregovaračka poglavlja, ali smatra da će krajem godine biti poznat datum potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom, izjavio je u petak belgijski veleposlanik pri EU-u Jean de Ruyt.

"Pregovori s Hrvatskom su pri samom kraju. Ne mislim da će biti završeni do kraja belgijskog predsjedništva, ali se barem nadamo da će biti donesene odluke o svim poglavljima i da ćemo na kraju belgijskog predsjedništva ugledati svjetlo na kraju tunela jer mislim da je važno pokazati da postoji datum za potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom kako bi ostali kandidati shvatili da smo ozbiljni i da je moguće i njihovo pristupanje", rekao je veleposlanik De Ruyt predstavljajući program begijskog predsjedništva koje će trajati od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine.

Upitan postoji li sada u EU-u volja da se u vrijeme teške gospodarske krize primi još jednu članicu, De Ruyt je rekao da je optimist, sada kada je riješen problem sa Slovenijom.

"Što se Hrvatske konkretno tiče, mislim da ona poduzima impresivne napore, što ja osobno pozorno pratim jer znam da će belgijsko predsjedništvo morati napraviti završno poliranje. Vrlo sam optimističan, sada kada je problem sa Slovenijom riješen nema prepreka na putu", rekao je.

Izrazio je i uvjerenost da će se riješiti pitanje "famoznog poglavlja 23" Pravosuđe i temeljna prava, koje mora biti otvoreno i zatvoreno, iako se u to treba uložiti dosta napora.

Što se tiče ostalih zemalja u regiji, veleposlanik je rekao kako je očito da "entuzijazam prema proširenju nije isti kao što je bio prije nekoliko godina, ne samo zbog gospodarske situacije, nego i zbog toga što se EU mora prilagoditi činjenici da je sada puno veća, ali unatoč tome Unija ostaje pri svojoj odluci da te zemlje trebaju ući".

Istaknuo je da je Crna Gora najbliže otvaranju pregovora, da Makedonija ne može otvoriti pregovore dok ne riješi bilateralni problem s Grčkom te da će u ponedjeljak EU donijeti odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 12:09:17
http://metro-portal.hr/krajem-godine-datum-potpisivanja-pristupnog-sporazuma-s-rh/42360/