Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2011. 19:43:00
DIVLJANJE

Kraj Gay pridea u Splitu - policija privela 300 izgrednika

VIDEO - Privođenja zbog divljanja van svake pameti tužan su epilog prvog Gay pridea u Splitu, pet osoba završilo u bolnici

Split
Split (Wikipedia)

Gay pride u Splitu završen je u poslijepodnevni satima odlaskom sudionika sa Rive u pratnji jakih policijskih snaga do zgrade Galerije umjetnina odakle su policijskim vozilima odvezeni iz tog dijela grada, piše Hina.

Cijelo vrijeme trajanja Gay pridea jake policijske snage, koje su osiguravale događaj, sprječavale su fizički dodir sudionika Gay pridea i promatrača koji su pogrdnim riječima nazivali pripadnike gay populacije.

Kordinatorica Lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juras je, obraćajući se s pozornice nazočnima na Rivi, optužila policiju da nije u dovoljnoj mjeri osigurala današnju manifastaciju i da je dozvolila, kako je rekla, da bude i ozlijeđenih.

"Državne institucije nisu uradile svoj posao kako treba, i današnji je skup u Splitu pokazao da u Hrvatskoj nije zajamčeno pravo na izbor istospolnosti i da Hrvatska nije pravna država", kazala je Juras.

Članica Odbora za rodnu ravnopravnost pri Europskom parlamentu Marije Coruielssen je u svojem obraćanju naglasila kako država mora biti spremna zaštiti svačija prava. "Ulaskom u Europsku uniju u Hrvatskoj će morati biti zaštićena prava gay populacije", kazala je, dodavši kako će se i Hrvatska morati boriti za zaštitu seksualnih manjina.

Predstavnica Internacionalne gay i lezbijske organizacije (ILGA) Linda Frieman je istaknula kako je današnjim skupom u Splitu učinjen korak ka zaštiti prava gay polulacije u Hrvatskoj, a Tatjana Greih iz lezbijske udruge "Škucel" iz Ljubljane je istaknula kako je "srž demokratskog društva u slobodi svakog pojedinca, a ne u diktaturi većine".

Transparenti - "Lezbijke kontra fašizma", "Imam dvije mame", "Mare i Kate, vole se znate", "Volim Slovenku", "Moj tata je gay"

Lepa Mlađenović iz lezbijske udruge "Labris" iz Beograda, deklarirajući se da je lezbijka i da je zbog toga ponosna, rekla je kako joj je žao "svih žrtava koje su posljedica politike srbijanskog režima".

Dragana Todorović iz Instituta za rodnu ravnopravnost iz Novog Sada je rekla kako se sve države u regiji trebaju odlučnije zauzimati za zaštitu gay populacije.

Sudionici Gay pridea u Splitu nosili su transparente s natpisima: "Lezbijke kontra fašizma", "Imam dvije mame", "Mare i Kate, vole se znate", "Volim Slovenku", "Moj tata je gay", "Vjeronauk u crkvama, spolni odgoj u školama" i dr. Današnji Gay pride su na Rivi završili pjevajući, kako su sami kazali, gay pjesama, među ostalima "Ona nema nikoga, ona voli mene jedinu".

Hitna medicinska pomoć za vrijeme skupa dežurala je na Rivi i za pomoć im se, kako su izvjestili, obratilo petoro lakše ozlijeđenih, od kojih je troje novinara koji su pratili događaj.

Oni su ozlijeđeni u incidentu pri dolasku sudionika Gay pridea na Rivu, gdje ih je dočekalo mnoštvo neistomišljenika uzvikujući "Ubij pedera", pjevajući domoljubne hravatske pjesme i bacajući kamenje, boce, petarde i razne druge predmete na sudionike Gay pridea.

10 tisuća protvnika 

Policija je nakon završetka skupa izvijestila kako je njihova procjena da je u jednom trenutku bilo oko 10 tisuća protvnika Gay pridea na ulicama. Rekli su da su nakon što je program na Rivi oko 16,30 sati završio, policijski službenici automobilima razvozili sudionike. Izvijestili su također da je privedeno 300 osoba te da je u bolnici pomoć zatražilo ukupno petero ljudi.

11.06.2011. 19:43:00
http://metro-portal.hr/kraj-gay-pridea-u-splitu-policija-privela-300-izgrednika/60023/