Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2011. 19:15:00
ZBOGOM JURNJAVI

Kraj "brzim i žestokim" klincima u maminim automobilima

Ford je osmislio inovativni način kontrole maksimalne brzine u svojim automobilima koji će omogućiti roditeljima da kompjuterski ograniče koliko brzo njihova djeca mogu voziti

Fotografija vijesti

Mamini sinovi koji se čim napune 18 godine dočepaju automobila svojih roditelja, nakon čega još neiskusni jure ulicama naših gradova, mogli bi ubrzo postati stvar prošlosti.

Automobilska kompanija Ford osmislila je inovativni način kontrole maksimalne brzine u svojim automobilima koji će omogućiti roditeljima da kompjuterski ograniče koliko brzo njihova djeca mogu voziti.

Osim ograničenja brzine, sustav nazvan MyKey omogućava podešavanje drugih sigurnosnih postavki automobila, poput one da automobil ne može krenuti ako svi putnici nisu vezani.

Isto tako, sustav se može podesiti da upozorava na nisku razinu goriva znatno ranije, kao i ograničavanje maksimalne jačine glazbe iz zvučnika na 44 posto od normalne.

MyKey ima i mogućnost da glasnim zvučnim signalom upozorava mladog vozača kad pređe brzinu od 70, 90 i 110 kilometara na sat.

Fordov je novi sustav već postao pravi hit u SAD-u, a tvrtka ga planira sljedeće godine  uvesti i u svoje automobile u Europi.

Je li MyKey odličan primjer i ostalim tvrtkama koje bi u svoje automobile trebale početi ugrađivati slične sustave ili još jedan način da roditelji kontroliraju svoje tinejdžere, ostavljamo vama na procjenu.

01.09.2011. 19:15:00
http://metro-portal.hr/kraj-brzim-i-zestokim-klincima-u-maminim-automobilima/62797/