Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2013. 09:50:40
WE ARE THE ROBOTS

Kraftwerk se okuplja za show u Tate Modern galeriji u Londonu

Kraftwerk će u pet katova visokom prostoru nekadašnje električne centrale na 3.400 četvornih metara predstaviti gotovo 40 godina svoje autentične glazbene i tehnološke inovativnosti

Fotografija vijesti
Poslastica za ljubitelje elektroničke glazbe sprema se u Londonu u galeriji Tate Modern. Nemački glazbeni sastav Kraftwerk, kojega mnogi smatraju utemeljiteljem techno žanra elektroničke glazbe, gostovat će u veljači u Londonu, gdje će u velikoj sali Turbine Hall održati osam spektakularnih izvedbi u kojima će kroz elaboriranu mješavinu zvuka, slike i specijalnih efekata predstaviti osam najvažnijih albuma i najvećih remekdjela svojega gotovo 40-godišnjega repertoara. Loša vijest za ljubitelje jest ta da su karte za sve nastupe već raspordane.

Kako se ističe na mrežnim stranicama muzeja Tate Modern, performance nazvan "KRAFTWERK - THE CATALOGUE 1 2 3 4 5 6 7 8" (Kraftwerk - Katalog 1 2 3 4 5 6 7 8), prvo gostovanje skupine iz Duesseldorfa u Londonu od 2004., "kronološko je istraživanje povijesti Kraftwerkovih zvučnih i vizualnih eksperimenata kroz koje će biti predstavljeno osam klasika iz slavnog repertoara skupine, upotpunjenih spektakularnim 3D prikazima i efektima".

Nastupi im odražavaju duboko uvjerenje da čovjek i stroj mogu zajedno stvarati umjetnost - u njima se koriste robotikom i drugim tehnološkim dostignućima.

Objedinjujući zvuk i sliku, Kraftwerk će u pet katova visokom prostoru nekadašnje električne centrale na 3.400 četvornih metara predstaviti gotovo 40 godina svoje autentične glazbene i tehnološke inovativnosti, uključujući i neke improvizacije novijega datuma, 3D projekcije i animaciju.

Počevši s albumom "Autobahn" iz 1974. 6. veljače, svaki nastup pokriva po jedan prijelomni studijski album skupine i to kronološkim redosljedom - 7. veljače predstavit će album "Radio-Activity" iz 1975., 8. veljače "Trans Europe Express" (1977.), 9. veljače "The Man-Machine" (1978.), 11. veljače "Computer World" (1981.), te 12., 13. i 14. veljače "Techno Pop" (1986.), "The Mix" (1991.) te "Tour de France" (2003.). Nastupe će upotpuniti dodatne skladbe iz njihova bogatoga kataloga.

Projekt Kraftwerk pokrenuli su 1970. Ralf Hutter i Florian Schneider u svojem studiju Kling Klang u Duesseldorfu. Njihove su im revolucionarne elektro "zvučne slike" i glazbeno eksperimentiranje sa snimkama i sintesajzerima u kratkome roku donijele svjetsku slavu.

Zahvaljujući svojim vizijama budućnosti stvorili su zvučni zapis za digitalno doba, a njihove skladbe, u kojima se koriste inovativnim tehnikama loopinga i kompjuteriziranim ritmovima, trajno su obilježile globalnu glazbenu scenu, ostavivši traga u svim glazbenim žanrovima.

Uz Huttera i Schneidera, sastav benda danas još čine Fritz Hilpert i Henning Schmitz.

Kustosi izvedbi su glavni kustos Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku Klaus Biesenbach, umjetnička direktorica zbirke Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen u Duesseldorfu Marion Ackermann, te kustosica modernih i izvedbenih umjetnosti Tate Moderna Catherine Wood.

09.01.2013. 09:50:40
http://metro-portal.hr/kraftwerk-se-okuplja-za-show-u-tate-modern-galeriji-u-londonu/75879/