Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2008. 23:14:05

Kosovo: Srbi zapalili dva granična prijelaza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (REUTERS)

Skupina Srba napala je jučer međunarodne snage na dva granična prijelaza s Kosovom, Jarinju i Brnjaku, zapalivši policijske i carinske kontejnere  te vozila UNMIK-a i kosovske policije. Prosvjednici su nakon paleža na prijelaze postavili zastavu Srbije.

Policajci koji su se ondje zatekli odmah su evakuirani, a na granicu su odmah poslane međunarodne snage, što im je prva intervencija od proglašenja neovisnosti Kosova.

Protivljenje DodikaStranka premijera Republike Srpske Milorada Dodika protivi se prijedlogu da i RS proglasi neovisnost. Pripadnici KFOR-a i UNMIK-a poslije podne su blokirali sve prilaze srpskome gradu Leposaviću na sjeveru Kosova, a KFOR je bagerima navozio zemlju na cestu kako bi fizički spriječio ulazak i izlazak stanovnika. U nemirima po dosadašnjim podacima nije bilo ozlijeđenih.

Da apsurd bude veći, nakon incidenta se oglasilo Srpsko nacionalno vijeće i od međunarodnih misija na Kosovu KFOR-a i UNMIK-a te od Beograda zatražilo zaštitu od pritisaka ‘koje na kosovske Srbe vrše prištinske vlasti’.
Istovremeno, nekoliko tisuća srpskih studenata prosvjedovalo je u Kosovskoj Mitrovici. (METRO)

19.02.2008. 23:14:05
http://metro-portal.hr/kosovo-srbi-zapalili-dva-granicna-prijelaza/3235/