Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2011. 18:45:00
PREKRŠEN USTAV

Kosovo: Poništenje izbora otvara novu političku krizu?

Tema dana na Kosovu je odluka kosovskog ustavnog suda prema kojoj je Skupština Kosova prekršila ustav tijekom izbora kosovskog predsjednika Behgjeta Pacollija 22. veljače

Fotografija vijesti

Odluka ustavnog suda neizbježno vodi zemlju ka novim i prijevremenim izborima i ne nudi nikakvu ustavnu mogućnost za ponovno glasovanje ili reizbor novog predsjednika, tvrdi prištinski dnevnik "Zeri". Iako su, po pisanju lista, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Alijansa za budućnost Kosova Behgjeta Pacollija već su prikupile potrebne potpise zastupnika kosovskog parlamenta za njegovo ponovno kandidiranje, takvo ponovno glasovanje, navodi list, nije moguće zbog činjenice da ostanak zemlje bez predsjednika i samo na jedan sat podrazumijeva raspuštanje kosovskog parlamenta.

Kosovski ustavni sud u ponedjeljak je donio odluku o ustavnosti izbornog postupka prilikom biranja predsjednika u kosovskome parlamentu 22. veljače utvrdivši da je taj postupak bio neustavan i suprotan demokratskom duhu. U presudi se navodi da je izbor predsjednika bez protukandidata kršenje člana 86. kosovskog ustava te da na sjednici parlamenta 22. veljače nije bilo dvotrećinskog kvoruma zastupnika, potrebnog za izbor, čime je također prekršen ustav. U obrazloženju se ne daju jasne preporuke šta treba raditi dalje.

S druge strane, mandat vršitelja dužnosti kosovskog predsjednika, kojeg je prije ovih izbora obnašao bivši i sadašnji predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi i kojega je preuzeo nakon ostavke bivšeg predsjednika Fatmira Sejdiua prije šest mjeseci, istekao je prije dva dana. List podsjeća da prema kosovskom ustavu neizbor novog predsjednika od trenutka isteka mandata vršitelja dužnosti automatski podrazumijeva raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih prijevremenih izbora tako da, nakon što je najviša sudska instanca na Kosovu proglasila ništavnim izbor predsjednika države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi ne može biti imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika.

Kako piše "Zeri", iako je raspisivanje prijevremenih izbora neizbježno, aktualna politika na Kosovu ignorira namjerno ovu činjenicu ne želeći raspustiti parlament. Sam Pacolli u srijedu je rekao da će poštovati odluku suda, no nije rekao što konkretno namjerava činiti. Njegov politički savjetnik priopćio je da je od jučer Pacolli prekinuo sve aktivnosti kao predsjednik potvrdivši da će on opet biti kandidat svoje stranke za predsjednika.

Pacolli je u četvrtak za radio "Dukagjini" izjavio da nema potrebe za podnošenjem ostavke te da on, slijedom odluke, praktički odlazi iz ureda predsjednika, a da će u vezi s ponovnim kandidiranjem poštivati odluku koalicije. Premijer Hashim Thaci najavio je nakon jučerašnjeg objavljivanja odluke ustavnog suda da će vlada poštivati odluku te da će se poduzeti sve da se idući tjedan izabere novi predsjednik.

31.03.2011. 18:45:00
http://metro-portal.hr/kosovo-ponistenje-izbora-otvara-novu-politicku-krizu/57197/