Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2008. 00:09:42

Kosovo: Neovisnost nam je pred vratima

Premijer i predsjednik Kosova tvrde da je neovisnost samo pitanje dana

U Srbiji, gdje traje kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora, Kosovo je Tomislavu Nikoliću i Borisu Tadiću glavna tema
U Srbiji, gdje traje kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora, Kosovo je Tomislavu Nikoliću i Borisu Tadiću glavna tema

Iako srbijanski političari, počevši od predsjednika Borisa Tadića preko premijera Vojislava Koštunice do radikalskog predsjedničkog kandidata Tomislava Nikolića, uporno ponavaljaju da Kosovo neće dati ni za živu glavu, iz te pokrajine stižu sasvim drukčije informacije. I kosovski premijer Hashim Thaçi i predsjednik Fatmir Sejdiu izjavili su da je neovisnost Kosova samo pitanje dana. 

- Ostalo je još malo vremena, ne mogu odrediti dan, ali ćemo vrlo brzo imati jasno i decidirano stajalište - rekao je Sejdiu i dodao da se proces rješavanja statusa Kosova sada nalazi na drugom putu, izvan Vijeća sigurnosti UN-a. Kosovski premijer u Bruxellesu se sastao s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i Visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

- Kosovo je spremno, jedinstveno i mislim da ćemo uskoro proglasiti neovisnost. Proglašenje je pitanje dana - izjavio ja Thaçi dodavši da Kosovo neće djelovati jednostrano nego u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom. Prema nekim informacijama, Kosovo bi neovisnost moglo proglasiti 6. ili 9. veljače.  

Piše: MEX
25.01.2008. 00:09:42
http://metro-portal.hr/kosovo-neovisnost-nam-je-pred-vratima/1579/