Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2010. 13:13:19
CHARLES ENGLISH

Kosovo i BiH ne mogu se uspoređivati

Američki veleposlanik je istaknuo kako vlada njegove zemlje nikada neće priznati bilo kakve usporedbe Kosova i BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (sarajevo.usembassy.gov)

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Charles English ocijenio je neodgovornim i neutemeljenim izjave dužnosnika iz reda bosanskih Srba kojima se najavljuje mogućnost proglašenja neovisnosti Republike Srpske od BiH nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio mišljenje po kojemu neovisnost Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

"Priče o tome su neodgovorne i nemaju nikakav temelj. Nema usporedbe između Kosova i stanja u BiH. Inzistirali smo na tome da to prestane", izjavio je English u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". "Jasno smo kazali onima koji pozivaju na secesiju jednog ili drugog entiteta (u BiH) da takvo pravo ne postoji", istaknuo je English.

Ocijenio je kako su temelji suvereniteta i integriteta BiH puno dublji od samog Daytonskog sporazuma te je upozorio kako entiteti "nemaju nikakav status" izvan BiH. "Nećemo tolerirati bilo kakve pokušaje da se status BiH promijeni", kazao je English, istaknuvši kako će, pokuša li netko ipak takvo što, "SAD i cijela međunarodna zajednica na odgovarajući način odgovoriti".

Nakon objave savjetodavnog mišljenja ICJ-a neke oporbene stranke iz Republike Srpske zatražile su da se što prije pokrene pitanje proglašenja neovisnosti tog entiteta od BiH.

Predsjednik vlade RS Milorad Dodik izjavio je kako bi to u sadašnjem trenutku predstavljalo avanturu u koju se on ne kani upustiti. Dopustio je međutim da će doći vrijeme kada će se i o tome moći raspravljati. U posljednjem intervjuu kojega je ovog tjedna dao Televiziji RS, Dodik je kazao kako Srbi BiH doživljavaju kako "teret" koji sve teže nose. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 13:13:19
http://metro-portal.hr/kosovo-i-bih-ne-mogu-se-usporedjivati/45399/