Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 15:49:30
OBRAT

Kosor zbog HŽ-a smjenjuje Kalmetu

Čini se da je premijerka samo čekala još jedan problem u Kalmetinom resoru

(Davor Pongracic / CROPIX )

U emisiji Hrvatskog radija „Kako vlada Vlada", Jadranka Kosor najavila je da će smijeniti ministra prometa i veza Božidara Kalmetu. Povod smjene je današnja teška željeznička nesreća u Zagrebu u kojoj je stradalo 59 osoba.

Konačna odluka o mogućoj smjeni bit će donijeta vjerojatno danas ili sutra, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor Hrvatskom radiju, ustvrdivši da pitanja odgovornosti treba uskladiti s praksom u cijelom svijetu.

"Nažalost, u resoru bilo kojeg ministra kad se zaredaju (nesreće) na ovaj način da je onda normalno govoriti o onome što spada u ono što se zove odgovornos", rekla je Kosor, dodavši da ne misli da ministar Kalmeta ima krivnje.

"Sigurno da ministar nije mogao utjecati na nasukavanje (trajekta) Marka Pola, ali to su poslovi koji spadaju u djelokrug ministra", rekla je Kosor u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada".

Najava premijerke nije posebno iznenadila Kalmetu koji je priznao da i sam razmišlja o ostavci: „Čuo sam se s premijerkom Jadrankom Kosor. Razgovarali smo o nesreći i zaključili da je situacija u HŽ-u vrlo teška."

"Nije mi lako, jer u mom resoru samo u ovoj godini imali smo tri željezničke nesreće i to da je brod udario u otok", dodao je Kalmeta.

Iako pred novinarima nije izravno rekao da će odstupiti, natuknuo je da razmišlja o svojoj budućnosti. Napomenuo je i kako se uzrok nesreće još uvijek ne zna te će istraga utvrditi detalje.

Podsjetio je da je vlak bezuspješno kočio čak deset puta, što dovodi u pitanje ispravnost kočnica i da je lokomotiva prije 30 dana bila na servisu gdje je temeljito pregledana što pak govori da je u pitanju ljudski faktor.

 

21.12.2009. 15:49:30
http://metro-portal.hr/kosor-zbog-hz-a-smjenjuje-kalmetu/29092/