Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 20:05:42
POZITIVA

Kosor zadovoljna Josipovićevom podrškom programu vlade

Premijerka Kosor je komentirala prvih 100 dana mandata predsjednika Josipovića, a zadovoljna je i njegovom podrškom borbi protiv korupcije

Jadranka Kosor Ivo Josipović
Jadranka Kosor Ivo Josipović (Damjan Tadić/Cropix)

Predsjednica vlade Jadranka Kosor govoreći o 100 dana mandata predsjednika Ive Josipovića istaknula je da joj je drago što je podržao vladin program gospodarskog oporavka i borbu protiv korupcije, kao i da je podupro nastojanja da se do kraja godine završe pregovori i potpiše pristupni sporazum s EU.

Kosor je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada vlada", kazala da je za to dobila čvrstu i prijateljsku potporu SAD-a za nedavnog posjeta Washingtonu. Izrazila je uvjerenost da će glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prepoznati napore koje Hrvatska čini u suradnji s haaškim tribunalom i da će zahvaljujući njegovu izvješću UN- biti uklonjena prepreka za otvaranje Poglavlja 23 (pravosuđe) u pregovorima s Europskom unijom. Izrazila je uvjerenost da će sva pregovaračka poglavlja biti otvorena do ljeta te da će velik broj njih biti zatvoren.

"Bilo bi apsurdno da na kraju pregovora, u koje je utrošen velik novac i ogroman trud naših ljudi, zbog nekoliko dokumenata sami sebi zatvorimo vrata EU", kazala je. Kosor je također rekla kako misli da je Brammertz zadovoljan radom "task forcea" koji vodi istragu vezanu uz topničke dnevnike.

U vezi s padom BDP-a zadnjih pet kvartala, a u posljednjem iznosi 2,5 posto, Kosor je rekla kako je to najniži pad od kada je Hrvatsku zahvatila gospodarska kriza, napominjući da je tako i u nekim zemljama EU. Premijerka je najavila i rebalans proračuna, no nije precizirala termin.

Upitana o borbi protiv korupcije, aferi TLM, bivšem potpredsjedniku Vlade Polančecu i premijeru Sanaderu te njezinom osobnom spominjanju u tom kontekstu, Kosor je odgovorila da nitko, pa ni ona ne zna što Državno odvjetništvo i USKOK trenutno istražuju. Također je rekla da bi, ako bi DORH zatražio bilo čije svjedočenje, pa i njezino, to "objeručke podržala".

Dodala je da isto očekuje i za "aferu Daimler" koja se veže za mandat bivše vlade premijera Račana. "Nitko nije nedodirljiv, borba protiv korupcije mora se voditi bez obzira na imena", istaknula je Kosor napominjući da je stvoren politički okvir za nesmiljenu borbu protiv korupcije.

Kosor je opovrgnula i da je bivši premijer Sanader zatražio sastanak s njom. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 20:05:42
http://metro-portal.hr/kosor-zadovoljna-josipovicevom-podrskom-programu-vlade/41415/