Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2010. 20:21:43
IZ BUKUREŠTA:

Kosor: Vukovar je bio žrtva agresije i zna se tko su agresori

Premijerka kaže da će s koalicijskim partnerima razgovarati o izjavi Vojislava Stanimirovića o ratu u Vukovaru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da nije točno upoznata s prijepornom izjavom predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića o ratu Vukovaru, ali je dodala da će o njoj razgovarati s koalicijskim partnerima.

Na novinarsko pitanje poslije Dunavskog summita u Bukureštu da komentira Stanimirovićeve izjave za nedjeljno izdanje beogradske "Politike" o tome kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako je u vukovarskoj bolnici bilo vojnika, a ne samo bolesnika i ranjenika, Kosor je rekla da nije stigla pročitati integralnu verziju te izjave, ali će o njoj "razgovarati s koalicijskim partnerima".

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), kojoj je Stanimirović predsjednik, u koaliciji je na državnoj razni s HDZ-om. Kosor je zato upozorila na "činjenice" u vezi s opsadom i vremenom nakon pada Vukovara u studenome 1991. "Povijesna je činjenica da je Vukovar bio žrtva krvave agresije i poznato je tko su agresori", rekla je.

"Poznata je činjenica da su u bolnici bili ranjeni branitelji, za to postoje mnogi dokazi na temelju ekshumacije Ovčare, gdje su pronađene mnoge šipke i zavoji koji su pripadali ranjenicima. Međutim, da to i nije tako, da mnogi hrvatski branitelji i nisu bili ranjenici, nesporna je činjenica da se ondje dogodila egzekucija i monstruozan zločin koji se apsolutno ničim i nikada ne može opravdati", izjavila je Kosor.

"Pripadnici bilo koje vojske na svijetu, u svim ratovima, po svim konvencijama, imaju pravo na zaštitu i nikoga se na tako okrutan način ne smije smaknuti. To su činjenice i sve što radimo za dobrosusjedske odnose, zajedničku europsku budućnost, ne može poništiti povijesne činjenice iz toga vremena", naglasila je. (hina/metro-portal)

08.11.2010. 20:21:43
http://metro-portal.hr/kosor-vukovar-je-bio-zrtva-agresije-i-zna-se-tko-su-agresori/50914/