Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2010. 13:13:54
APEL

Kosor: Ustavne promjene nužne za završetak pregovora

Premijerka je u Saboru istaknula da pregovori idu u sasvim dobrom i željenom smjeru

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Damjan Tadic / CROPIX )

Predsjednica vlade Jadranka Kosor još jednom je danas od saborskih zastupnika zatražila da podrže prijedlog ustavnih promjena i tako omoguće završetak procesa pristupanja Hrvatske EU.

"Važno je da smo blizu završetka jednog velikog posla, pregovori idu u sasvim dobrom i željenom smjeru. Do kraja ovog mjeseca otvorit ćemo preostala tri pregovaračka poglavlja, a očekujem da ćemo dobar dio i zatvoriti za španjolskog predsjedanja. Činjenica da smo maknuli i druge prepreke daje nam snage da preostali posao završimo s voljom i u vremenu u kojem smo predviđali", rekla je Kosor.

Obrazlažući vladine amandmane na prijedlog ustavnih promjena, izvijestila je da vlada predlaže dopunu Izvorišnih osnova Ustava formulacijom o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu.

"Nisu svi branili domovinu"

Premijerka je odbila tumačenje Gorana Beusa Richembergha (HNS) da će se na taj način u Ustavu dijeliti hrvatski građani koji su, ističe HNS-ovac, svi branili Hrvatsku, "i branitelji i radnici i umirovljenici".

"I hrvatski branitelji su građani RH, ali nisu svi građani branili domovinu, nisu svi imali hrabrosti, mudrosti i odlučnosti ustati na obranu i to je povijesna činjenica", odgovorila mu je Kosor. Vlada predlaže i da se Ustavom utvrdi posebna skrb države prema braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, udovicama, djeci i roditeljima poginulih branitelja.

Predlaže i brisanje rješenja po kojem bi predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvješće Saboru, a Kosor je objasnila da je takvo rješenje izazvalo negativne reakcije sudstva te "izazvalo nepotrebne rasprave o potpunoj neovisnosti sudske vlasti u Hrvatskoj".

Vlada je amandmanom zatražila i da se razdvoji stupanje na snagu europskog uhidbenog naloga od mogućnosti izručenja hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora, koja bi na snagu stupila s donošenjem ustavnih promjena.

Kosor je objasnila da bi se time omogućilo Ministarstvu pravosuđa da vrlo brzo pokrene sve mehanizme za sklapanje ugovora s drugim državama kojima će se stati na kraj organiziranom kriminalu i korupciji, odnosno kriminalcima koji zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju.

Vlada je predložila i novi članak Ustava po kojem će Predsjednik RH odlukom utvrditi ustrojstvo i djelokrug svog ureda, čime će se, po premijerkinim riječima, riješiti prijepori u javnom i političkom životu.

Kosor je naglasila da je takvo rješenje osobno usuglasila s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima.(hina/metro-portal)

16.06.2010. 13:13:54
http://metro-portal.hr/kosor-ustavne-promjene-nuzne-za-zavrsetak-pregovora/42731/