Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 19:16:00
OZBILJNI SAVEZNICI

Kosor se susrela s Madeleine Albright i pozvala je u Hrvatsku

Teme razgovora pokrivale su funkciju Hrvatske u NATO-u, njen ulazak u EU te gospodarske reforme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u utorak je, za službenog posjeta SAD-u, s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright razgovarala o novom strateškom konceptu NATO-a, sudjelovanju Hrvatske u misiji NATO-a u Afganistanu te o završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom i drugim pitanjima.

"Odala sam priznanje gospođi Albright za doprinos razvoju novoga strateškog koncepta NATO-a", izjavila je Kosor nakon radnog doručka s Albright u hotelu Wilard u Washingtonu.

Madeleine Albright je predsjednica radne skupine za izradu novoga strateškog koncepta NATO-a. Hrvatska premijerka je kazala da je s Albright razgovarala i o suradnji unutar NATO-a, te posebno o misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje Hrvatska, po njezinim riječima, "dokazuje da je ozbiljan saveznik".

Također je bilo riječi o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om te o jednoj od zadnjih zapreka - ocjeni o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom (ICTY) u vezi s 23. poglavljem o pravosuđu.

"U tom smislu je gospođa Albright kazala da će učiniti sve što je u njezinoj moći da bi pojašnjavala što se događa", rekla je Kosor, istaknuvši stalnu potporu SAD-a Hrvatskoj na putu u članstvo EU-a.

Albright i Kosor također su razgovarali o gospodarskim reformama u Hrvatskoj i poticanju stranih ulaganja, o stanju u BiH, potpori Hrvatske za euroatlanstku integraciju BiH i drugih zemalja u regiji, o ulozi žena u politici i drugim pitanjima. Kosor je dodala da je pozvala Madeleine Albright na srpanjski Croatia summit u Dubrovniku. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 19:16:00
http://metro-portal.hr/kosor-se-susrela-s-madeleine-albright-i-pozvala-je-u-hrvatsku/40910/