Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 20:53:00
RAZGOVOR S RAPPOM

Kosor: SAD u potpunosti podržava otvaranje Poglavlja 23

Premijerka Hrvatske uvjerena je da će Serge Brammertz prepoznati napore vlade vezane uz suradnju s haaškim tribunalom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u nedjelju popodne u Banskim dvorima sa Stephenom Rappom, američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina, koji je pružio punu potporu Hrvatskoj za završetak pregovora s EU-om.

Od veleposlanika Rappa dobili smo "punu potporu Hrvatskoj za završetak pregovora, a to je svakako vezano i uz otvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) ", rekla je Kosor novinarima nakon susreta.

Kazala je da je u razgovoru s Rappom istaknula da Hrvatska u potpunosti surađuje s haaškim sudom te da je što se tiče dokumenata koje traži glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, tzv. topničkih dnevnika, sve vrlo jasno rekla i učinila.

"Ono što smo pronašli predali smo, ali za one dokumente koji nisu pronađeni mi smo vrlo jasno ustanovili, i o tome izvijestili i tužitelja, odnosno sud, kad su napravljeni i kod koga su završili. To je ono što smo mi i trebali učiniti", istaknula je.

"Iako mi smatramo da je Hrvatska u ovom slučaju učinila apsolutno sve što se tiče političke volje, koja je naravno nedvojbena, mi ćemo i dalje nastaviti s radom, odnosno 'task force' će dalje nastaviti s radom", dodala je premijerka, podsjetivši da se radi o specijalnoj skupini o kojoj sudjeluje više od 60 stručnjaka s raznih područja.

Kosor je rekla kako vjeruje da će hrvatske napore prepoznati i Brammertz i da će Poglavlje 23 biti vrlo brzo otvoreno, ovoga ljeta, te da će onda u dogledno vrijeme, za što je RH potpuno spremna, biti i zatvoreno. S veleposlanikom Rappom sutra će se sastati i predsjednik države Ivo Josipović. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 20:53:00
http://metro-portal.hr/kosor-sad-u-potpunosti-podrzava-otvaranje-poglavlja-23/40708/