Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2011. 13:40:38
POTPORA BISKUPU MILOVANU

Kosor rješava problem s Crkvom

Premijerka tvrdi da su Osimski ugovori nedodirljivi te da će tražiti pomoć Svetog Oca.

biskup Ivan Milovan
biskup Ivan Milovan (ika)

Premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom, u vezi sa zahtjevom papinske komisije da se talijanskim bendiktincima vrati samostan Dajla sa zemljištem, izjavila je kako su za vladu Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma nedodirljivi te da će Svetom Ocu poslati pismo sa zamolbom da pomogne u rješavanju situacije.

Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma su za nas jedna potpuno i apsolutno zatvorena knjiga, poručila je premijerka, a prenosi Hina. Kako je rekla dogovoreno je da ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatraži od nuncija da se nađu te da dođe u ministarstvo.

Naš veleposlanik pri Svetoj Stolici koji je na godišnjem odmoru će se vratiti u Vatikan i zatražit će također razgovore na razini koja mu pripada, izvijestila je Kosor. Kao predsjednica vlade, kako je rekla, već će danas državnom tajniku Svete Stolice Tarcisiu Bertoneu napisati pismo "s pravnim činjenicama koje govore ove stvari".

Kako je rekla, poslat će pismo i Svetome Ocu sa zamolbom da pomogne u rješavanju te situacije.

Za ministara kulture Jasena Mesića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, koji su također bili na sastanku s biskupom Milovanom, premijerka je rekla kako je smatrala da mogu pomoći u rješavanju te "neugodne situacije". Dogovorili smo se da ćemo i dalje biti u neprekidnom kontaktu, rekla je Kosor dodajući kako su zamolili sve dokumente koje posjeduje porečko-pulska biskupija, a koji mogu pomoći u razmatranju novonastale situacije.

Izražavajući potporu biskupu Milovanu, Kosor je naglasila kako vjeruje da će se pronaći rješenje.

Porečko-pulski biskup Ivan Milovan rekao je kako sporazum koji bi njihova biskupija trebala provesti jer je potpisan u njezino ime ima i političke međudržavne implikacije pa su s te strane zatražili mišljenje i pomoć vlade.

Zahvaljujući premijerki na potpori, biskup Milovan je rekao kako vjeruje da će se naći pravo rješenje koje će i poštovati potpisane međudržavne sporazume bivše SFRJ s Italijom, dakle Osimske sporazume koji, kako je ocijenio, dolaze u pitanje.

Također je izrazio uvjerenje da ni na crkvenoj razini neće biti nekih većih sporova, nego će biti sačuvano zajedništvo sa Svetim Ocem koje nikako ne dolazi u pitanje.

Samo razgovorom i dogovorom može se doći do novih razjašnjenja i sporazumijevanja, zaključio je biskup Milovan.

01.08.2011. 13:40:38
http://metro-portal.hr/kosor-rjesava-problem-s-crkvom/61870/